Koliko dugo vaš pas spava?

Da li se radi o popodnevnoj dremki ili ozbiljnom snu, psi, više ili manje, odspavaju oko 14 sati dnevno, a vreme provedeno u spavanju zavisi od psa, njegovih godina i same ličnosti.

Različite rase pasa imaju i sopstvene potrebe za spavanjem. Velike rase, poput njufaundlendera, mastifa ili bernardinca, za spavanje mogu da “odvoje” dnevno i 16 do 18 časova. Za njih uopšte nije čudno da ih u bilo koje doba dana, ukoliko su u kući, vidite kako poput prostirke leže i uživaju u dremuckanju ili spavanju.

Očigledno, psima treba više vremena za spavanje nego nama, ali su zato i mnogo aktivniji kad su budni. Koliko dugo će spavati i u koje vreme, zavisi od njihovih dnevnih aktivnosti, ali i dešavanja u njihovom okruženju. Psi koji su kućni ljubimci, bez posebnih aktivnosti, spavaju duže od svojih “kolega” na pašnjaku, od službenih pasa, lovačkih i drugih. Međutim, za razliku od ljudi, oni su sposobniji da odrede vreme za ovu aktivnost. To znači da će, ako imaju neko zaduženje, lako žrtvovati san, ali će to nadoknaditi čim završe s poslom.

Ne polivaj me dok džonjam
Ne polivaj me dok džonjam

Kad pas krene na spavanje, on se ponaša isto kao čovek. Prvo ulazi u spore talase ili tihu fazu sna. Leži mirno i postaje nesvestan svoje okoline. Disanje mu se usporava, krvni pritisak i temperatura se spuštaju, a puls se smanjuje. Posle otprilike desetak minuta, pas ulazi u aktivnu fazu sna, koju karakteriše brzo pokretanje očnih jabučica. To se vidi i kroz zatvorene kapke, a može se desiti da cvili, laje ili pokreće noge. U tom periodu, aktivnost mozga je slična onoj kod čoveka, a ima dokaza i da psi sanjaju. To će, na kraju krajeva, reći i svaki iskusni vlasnik, jer ako neko posmatra psa koji spava, može da primeti aktivnosti koje bi potvrdile da i životinje sanjaju. U ovoj fazi, odrasli provode 10 do 12 posto vremena, dok kod štenadi ona traje mnogo duže. To je verovatno zato što moraju da “svare” mnogo veću količinu novopribavljenih podataka.

U prvoj fazi sna, mentalni procesi su prigušeni, ali tonus mišića ostaje isti. Moždani talasi su spori i podsećaju na one kod blago anesteziranih ljudi ili životinja. U ovoj fazi, pas izgleda mirno i opušteno. Iz ove faze sna i čoveka i psa lakše je probuditi, što znači da je to prelazno stanje do potpune telesne opuštenosti.

Suprotno tome, u REM fazi talasi mozga su brzi, nalik onima u budnom stanju. Aktivnost mozga je velika, baš kao i kod ljudi. Pas u ovoj fazi pomera ekstremitete, diše ubrzano ili usporeno, reži, cvili i očigledno duboko preživljava slike koje mu se tog trenutka javljaju. Drugim rečima, pas sanja.

Nešto me kičma boli ovih dana
Nešto me kičma boli ovih dana

Kad pas dostigne najviši nivo ove faze, on je najopušteniji i tad ga je najteže probuditi.
Iako na prvi pogled izgleda da psu nije tako bitno gde će da legne, on i te kako želi da nađe odgovarajuće mesto. U divljini je to jazbina ili ušuškani kutak, sakriven od radoznalih pogleda. Nešto slično tražiće i kod vlasnika. Kad nađe pravo mesto, napraviće nekoliko krugova i eventualno malo utapkati šapama kako bi refleksno pokušao da napravi što udobnije mesto. Naravno, ima i onih koji spavaju bukvalno sa sve četiri uvis, ali takvi psi nemaju osećaj nesigurnosti, veruju u svoju okolinu i maksimalno uživaju.

Iako san nije potpuno objašnjen, očigledno pomaže kad je reč o skladištenju novih podataka, kao i sređivanju i reorganizaciji postojećih. Pošto je očigledno da i pas pamti i memoriše iskustva, verovatno je i njemu potreban određen vremenski period da uskladišti te podatke. San je očigledno pravo vreme za to. Bez obzira na to što se pretpostavlja da je pas na nivou dvogodišnjeg deteta, verovato mu se mnogo toga vrzma u glavi. Prvenstveno zato što svakodnevne aktivnosti u kontaktu sa čovekom predstavljaju određen stimulans, ali i opterećenje s kojim treba da se nosi. Iako, na prvi pogled, pas relativno jednostavno i lako prelazi preko većine stvari koje se tiču i njega i njegove okoline, sigurno je da sve to i te kako ostavlja utisak na njegovu psihu. Ako je suditi po čoveku i njegovoj potrebi za snom, sigurno je da i pas ima slične potrebe kako bi svoju psihu uspeo da sačuva i nastavi da upija informacije iz spoljašnje sredine. Zato i ne čudi što štenci, koji svakodnevno upijaju nove stvari, imaju mnogo veću potrebu za REM fazom sna, kako bi dali sebi dovoljno prostora da shvate ono što se oko njih dešava.
I zbog toga, dragi vlasnici pasa, iako ponekad sa zavišću gledate kako vaš ljubimac blaženo spava dok vi radite punom parom, ne budite ga. I on mora da skladišti i prihvata životna iskustva, a ovo je očigledno način za to.

Dosada
Psi koji žive u kući veoma često spavaju i zbog dosade, pa onda vlasnici muku muče tokom noći kad su im ljubimci puni energije. Zato je dobro osmisliti im dnevni “plan rada” kako bi bili što više budni tokom dana i kako bi noću mogli umorni da legnu u isto vreme kad i vlasnici. Bitno je da ima dovoljno prostora za trošenje energije, trčanje i kretanje, kako bi uspeli da istroše onaj potencijal od prethodnog spavanja. Iako su spremni da leškare i ne rade ništa, ne treba im to dozvoliti. Svakodnevne aktivnosti su lek i za dušu i telo. To, istovremeno, jača vezu s vlasnikom i potčinjenost samog psa.

Mesto
Vlasnici imaju različito mišljenje o tome gde bi voleli da im ljubimci spavaju. Dok jedni s njima čak dele i postelju, drugi više vole da pas spava u svom sopstvenom krevetu. Treći, manje osetljivi, psa smeštaju u hodnik ili napolje. Ko je u pravu, a ko nije, možda i nije važno, jer je u pitanju specifičan odnos vlasnik – kućni ljubimac. Ali, možda treba poslušati poznavaoce psećeg ponašanja koji kažu da pas koji spava u vlasnikovom krevetu sigurno o sebi ima visoko mišljenje i možda čak smatra da mu je mesto na lestvici čopora mnogo više nego što bi trebalo da bude.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *