Koliko dugo treba šetati psa kada pada kiša?

Posle veoma toplog vremena, stiglo je i zahlađenje sa kišom, te ljudi je uglavnom ne vole, ali sa ljubimcima je drugačije. Oni vole sva godišnja doba podjednako, ali ih treba pripremiti, jer im u šumama prete otrovne biljke, na ulicama otrovi za glodare, buve, krpelji i mnoge druge opasnosti, a tu je i dilema da li treba oblačiti psa.
Svi se slažu da je dlaka ogledalo zdravlja pasa. Koliko god im leti otežava život, s druge strane ipak im olakšava jesenje i zimske dane. Pod uslovom da je negovana.

– Furminator, četku, češalj, rukavicu za četkanje, trimer i slične alate u ruke i na posao. Četkajte ljubimce svakodnevno, ako treba i nekoliko puta – savetuje grumerka Milica Erdevik, i dodaje da što pre pas ostane bez mrtve dlake, njegova cirkulacija postaje brža.
Milica kaže, da ne treba čekati da  da mrtva dlaka sama otpadne, jer nikad neće otpasti u potpunosti. Zapetljaće se sa novom dlakom i nastaće čvorovi, koji su na nekim životinjama možda i nevidljivi, ali ih oni i te kako osećaju.

kisa-pas
S druge strane, pojedini vlasnici smatraju da psima nije potrebna nikakva odeća, čak ni kao zaštita, a kamoli kao modni dodatak, dok će pristalice odevanja reći da je to praktično, korisno i lepo. Istina je, ipak, negde između. Ukoliko niste sigurni da li da svog ljubimca obučete prilikom izlaska u šetnju tokom jeseni i zime, treba prvo da imate u vidu da vaš ljubimac veći deo vremena provodi unutra i da je to osnovna razlika u odnosu na životinje koje život provode napolju.
– Iako postoje mnogi protivnici oblačenja pasa, mnogim psima je garderoba tokom hladnijih dana zaista neophodna. Dakle, ukoliko je vaš ljubimac pripadnik neke od kratkodlakih mini rasa, golokožih pasmina ili naprosto ne podnosi hladno vreme, preporuka je da ga svakako obučete prilikom izlaska u šetnju – kaže naša sagovornica.
Još jedna od dilema vlasnika pasa je svakako i da li ljubimce voditi u šetnju kad pada kiša.

– Većim rasama sa dugom, kovrdžavom dlakom poput polarnih pasa, čau-čaua, retrivera ili labradora ne samo da višesatna šetnja po hladnom vremenu ne smeta, već bi mogli i da se okupaju na toj temperaturi – navodi Milica i dodaje da po kišnom danu ne treba forsirati dugu šetnju, bez obzira na to što dlaka ovih pasa prosto odbija vodu, koja se sliva, dok poddlaka ostaje suva.
– Ipak, posle jednog sata i ona će se nakvasiti. Po povratku iz šetnje, psa je dovoljno obrisati, a ako je poddlaka mokra, onda je naophodno sušenje fenom – kaže sagovornica.

 

Pomozite životinjama da prežive hladne dane

Mnoge životinje su na ulicama našom krivicom, jer smo ih se zasitili, doveli novog, slađeg mališana, ili više jednostavno nismo imali uslova za njih. Svako od nas uz malo truda i dobre volje može pomoći napuštenim životinjama da prežive hladne dane.

Evo nekoliko saveta:

1. Kada vidite kucu ili macu kako cvokoće ispred vaše zgrade, setite se kako bi bilo da ste zaboravili ključ od svog stana, zato odškrinite vrata od ulaza i dopustite im da se bar malo zgreju.

2. Organizujte se sa prijateljima i od starih dasaka, stiropora (koji je odličan izolator) i sličnih materijala napravite kućicu napuštenim kucama iz kraja.

3. Stara odeća, iscepana ćebad i sve one stvari koje godinama stoje u vašem podrumu mogu spasti živote sirotim životinjama u vašem komšiluku.

4. Plastični poklopac stare činije, tacnica ili nešto slično može biti izvor života za vrapčiće i golubove koji po nevremenu ne mogu da pronađu mrvice. Malo starog hleba, pokoje zrno i biće spasene.

5. Mnogi psi su prinuđeni da žive u improvizovanim kućicama od starog bureta ili nečeg sličnog. Ako vidite tako nešto, ne budite lenji, stavite im slamu i odmah će biti toplije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *