Koliko dugo pas može da ostane sam kod kuće?

Ovo ni u ludilu ne preporučujemo, ali, mačku biste verovatno mogli da ostavite samu kod kuće godinu dana, a onda, kad biste se vratili, utvrdili biste da je uspela da se snađe da zameni brave, organizuje dostavu hrane i promeni dekoraciju po kući za koju ste oduvek sumnjali da joj nije po volji.

OK, malo karikiramo, ali suština je jasna.

A pas? Pa… To bi već išlo malo teže. Njima, znate, treba konstantna ljubav, pažnja, i, naravno, hrana i voda.

Ali, bez obzira na to koliko volite svog psa, malo je verovatno da možete da mu posvetite 24 sata dnevno.

Šta da radite? Pa evo šta kažu eksperti.

Tamsin Durston, velika ljubiteljka pasa i dreser, kaže da psi ne bi trebalo da budu sami duže od tri, četiri sata.

Ipak, nisu svi psi isti, i vreme koje mogu da provedu sami najviše zavisi od prirode i karaktera samog psa.

“Kao i ljudi, i psi imaju različite potrebe. Ima onih koji uživaju u samoći, ima onih koje to rastužuje i koji uživaju samo kad su u društvu”, objašnjava ona za britanski “Metro”.

“Ali, dobro je da psa navikavate da neko vreme provodi sam od trenutka kad uzmete štene. Možete u te svrhe koristiti veću kutiju, dok je štene sasvim malo, ili ogradice za bebe, ili ga možete prosto zatvoriti u drugu prostoriju na neko vreme…

Važno je da pas u trenucima kad je u drugoj prostoriji na raspolaganju ima igračke za žvakanje, tako da ima čime da se zanima.

Postepeno produžavajte to vreme koje će kuca provesti odvojena od vas”, savetuje ona.

Ono što je jako važno je da, ako radite, ujutru pružite psu dovoljno ljubavi i pažnje. Dakle, nije dovoljno samo da ga izvedete da piški i da mu ostavite hranu i vodu. Ustanite ranije, istrčite se, izigrajte se, tako da pas bude srećan, manje ćete mu nedostajati.

Mrzi vas da ustajete ranije? Pa, na to nemate pravo. Onog trenutka kad ste odlučili da svoje srce i svoj dom otvorite nekom psu, potpisali ste blanko – da ćete ga voleti bezuslovno, bar koliko i on vas, da vas nikad neće mrzeti ništa što treba da uradite za njega, i da ćete uvek imati strpljenja i živaca za igru i maženje.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *