Koliko često treba čistiti pse od crevnih parazita?

Mnogi vlasnici su u dilemi koliko puta godišnje treba da čiste svog psa od parazita. Onima koji su nabavili štene, lakše je, jer uglavnom dobiju uputstvo od odgajivača ili vererinara, ali kako pas raste mnogi ne znaju da li da čiste psa isključivo kada posumnjaju da je zaražen glistama ili to treba da rade i preventivno.

Režim čišćenja štenaca je sledeći: već sa 20 dana starosti štence bi trebalo tretirati sa antiparaziticima.

Antiparazitici se daju tri do četiri puta sa razmakom od 10 dana. Naravno uvek bi trebalo paziti na dozu, na 1-2 kg telesne težine daje se 1/4 tablete, na 2-5 kg daje se 1/2 tablete, na 5-10 kg daje se cela tableta, na 10-20 kg telesne težine daju se 2 tablete…

Kada odrastu, pse je dovoljno čistiti 3 – 4 puta godišnje.

Mlade životinje inficirane crevnim parazitima pokazuju sledeće simptome: neraspoložene su, bezvoljne su, apetit im je slab, dlaka im je suva i lošeg kvaliteta, stomak im je često naduvan i na pritisak bolan, prisutan je i drugi problemi sa varenjem.

glista pas

Endoparaziti koji se mogu pronaći kod psa opasni su i za ljude. Od svih vrsta parazita najopasnije su pantljičare. Od njih najopasnija je echinococcus granulosus. Reč je o paraziti koji se nastani u tankom crevu pasa, a njen razvojni oblik dolazi u jetru, plućima, ali zahvata i druge organe životinja i čoveka.

Druga značajna vrsta je glista Dipilidium caninum koja je ujedno i najčešće vrsta u gradskih pasa i mačaka. Posrednik u razvoju je svima dobro poznata pseća buva, pa više teoretski gledano ako čovek proguta buvu – posrednika, u njegovom crevu se takođe može razviti odrasli oblik ove vrste pantljičare, a na isti način se ova trakavica širi među psima i mačkama.

Nakon igre sa psom ili mačkom uvek je potrebno dobro oprati ruke. Ukoliko vlasnik primeti bilo šta čudno na svojoj životinji, treba se posavetovati sa svojim veterinarom. Na sreću, sve gliste kod pasa uspešno se suzbijaju delotvornim sredstva za uništavanje, a treba naglasiti i to, da svi psi prilikom redovnog godišnjeg vakcinacije protiv besnila dobijaju i sredstvo koje pouzdano uklanja ove parazite iz creva.

2 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *