Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Koliko često psa treba izvoditi napolje?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju neiskusni vlasnici pasa, a ponekad to pitanje postave i oni koji su psa već imali.

Pitanje koje nakon toga treba postaviti glasi: ” Napolje zbog šetnje ili napolje zbog nužde?” Mnogi se tada nađu pomalo zbunjeni, a u njihovom pogledu može se naslutiti pitanje koje sledi odmah potom: ” Zar nije to isto?”

Da li je ili nije, zavisi o količini izlazaka i šetnji koje će vlasnik omogućiti svom psu.

Mnogi vlasnici pasa koji žive u stanovima izvode psa napolje samo dvaput dnevno – ujutro i uveče, ali to nije dovoljno.

Evo i zašto, ali prvenstveno želimo dati svima do znanja da nema mesta osudama ili prozivanju već je ovaj članak napisan zato da bi vlasnik bolje razumeo i uvažio potrebe svoog psa.

Fiziološke potrebe

Psi koji žive u stanovima ili borave u kući kada nas nema, jedini su ljubimci za koje mi odlučujemo kada će vršiti nuždu i moraju da čekaju da ih izvedemo napolje da bi im to omogućili (osim ako imaju mogućnost da obavljaju nuždu na peleni ili sličnom mestu).

Mačke imaju svoj pesak, zečevi, hrčci, zamorci, ptičice, tvorovi … vrše nuždu obično u svom kavezić.

S obzirom na to da su danas ljudi (pre) zaposleni, to čekanje ponekad može trajati više od 8 sati, neretko i preko 10 sati. Koliko je to fer (ili nije) – zaključite sami.

Sledeće pitanje koje bi se svaki vlasnik psa treba da postavi jeste: “Koliko često ja idem u toalet u toku dana?” Prosečna osoba mokri 8 do 10 puta na dan.

Zamislite da niste u mogućnosti da odete da obavite nuždu kada za to imate potrebu i da morate zavisiti od nekoga da vam otključa toalet samo dvaput dnevno.

“Organizam se navikne” reći će mnogi. Ali to zapravo i nije tako tačno. Pas je čista životinja koja ne voli obavljati nuždu u svom prostoru i svakako će većina naučiti suzdržavati se od mokrenja, no koliko je to dugoročno dobro za organizam?

pip naslov


Kako funkcioniše mokraćni sistem?

Mokraćni ili urinarni sistem čine bubrezi, mokraćni kanali, bešika i mokraćna cev.  Osnovna uloga mokraćnog sistema je čišćenje organizma i izbacivanje viška tečnosti. Bubrezi filtriraju štetne materije i višak tečnosti – mokraću. Mokraća putem uretera putuje do bešike. Kada je bešika napola puna, nervi šalju informaciju u mozak i javlja se potreba za mokrenjem. Bubrezi osim navedenog učestvuju u stabilizaciji nivoa elektrolita (fosfata i kalijuma), učestvuju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i odgovorni su za hormone koji regulišu krvni pritisak.

Količina urina koju neki organizam proizvodi zavisi od više faktora:

O količini unosa tečnosti: npr. leti je unos tečnosti veći zbog visokih temperatura, zimi je zbog centralnog grejanja vazduh suv pa je potreba za unosom tečnosti veća; psi koji jedu dehidriranu hranu imaju veću potrebu za unosom tečnosti, pa samim time piju više vode …

o količini unosa hrane

o životnoj dobi: štenad i stariji psi imaju potrebu da češće mokre

o zdravstvenom stanju: dijabetes, bolesti štitne žlezde, Cushing bolest, bolesti urinarnog trakta

Zadržavanje urina štetno je za organizam

Prinudno i predugo zadržavanje urina dugoročno oslabljuje mišiće mokraćovoda, bešike, mokraćne cevi i sfinktera te može doći do prerane inkontinencije.

Zadržavanje urina pogoduje razvoju bakterija koje uzrokuju upalne procese poput cistitisa (upala mokraćnih puteva), upale bešike i bolesti bubrega.

Upalni procesi i bakterije najčešći su uzrok stvaranja kamena u bešici i bubrezima. Lečenje i operacije (npr. Kamenaca) osim što su opasne i skupe, vrlo su stresne kako za vlasnike, tako i iza pse.

Koliko često pas treba vršiti nuždu?

Mala štenad do 4 meseca starosti vrlo često ima potrebu da vrši nuždu. Štene od 2 meseca može izdržati najviše 2 sata, oni stariji nešto duže.

Svi psi bi trebalo da imaju mogućnost obavljanja nužde ujutro kada se probude, nakon jela / pića, te nakon igre i pre spavanja. Kuje u teranju i skotne kuje takođe imaju potrebu češće mokriti.

Ono što svakako treba imati na umu jeste činjenica da neće svaki pas tražitida ide napolje kada mu je frka, a oni koji traže to čine kada više zaista ne mogu izdržati. Generalno, pas koji živi u stanu, trebao bi imati mogućnosti vršiti malu nuždu svakih 5-6 sati.

Fizička aktivnost

Izlasci napolje nikako ne bi trebalo da budu ograničeni isključivo na obavljanje nužde. Psi su društvena, radoznala bića i imaju potrebu za fizičkom aktivnošću, istraživanjem i upoznavanjem okoline.

Nivo fizičke aktivnosti takođe zavisi od starosti psa, o rasi psa i o zdravstvenom stanju.

Razmislite o zdravlju i dobrobiti svojih najboljih prijatelja i pokušajte naći rešenje kako bi im omogućili vršenje osnovnih fizioloških potreba.

Ako dugo izbivate iz kuće zbog posla postoje sledeće mogućnosti:

Angažujte komšiju, prijatelja, rodbinu ili šetače pasa da psa izvedu napolje kako bi obavio nuždu. Ako su voljni psa prošetati i družiti se s njim – još bolje!

Naučite psa od malena da sme da obavlja nuždu na za to predviđenoj podlozi. Najbolje je odabrati travnatu podlogu kako psa ne bi bunili – neki psi nauče obavljati nuždu na peleni, pa kasnije to ne žele raditi napolju.

Ovo je puno jednostavnija opcija za pse malih rasa. Ne zaboravite da kućni toalet ni u kom slučaju ne sme biti zamena za šetnju zato što vam se psa ne da izvoditi, umorni ste i slično.

Ako imate dvorište, a pas boravi u kući, napravite vratanca da može izaći napolje da obavi nuždu. Slično možete napraviti i ako imate balkon ili terasu.