Koji psi se osećaju srećnije i ispunjenije?

Iako je ljubav između čoveka i psa zaista snažna, možemo da se zapitamo da li su psi na otvorenom vode ispunjenije živote od onih koji žive sa svojim vlasnicima u četiri zida?

Nauka je nedavno počela da se bavi ovim pitanjem. Profesorka za ponašanje životinja na Univerzitetu Purdue, Kendsi Kruni, počela je da sprovodi kognitivne testove na psima koji žive na otvorenom i psima koji žive kao ljubimci u zatvorenom prostoru.

U testu je bilo lakših i težih zadataka, ali psi koji provode vreme na otvorenom sve su rešili bolje.

– Psi koji provode vreme na otvorenom izloženi su brojnim stvarima i od njih se zahteva da više aktiviraju mozak. Fizička aktivnost podstiče razvoj neurona i pomaže održavanju pozitivne aktivnosti mozga, što je jedan od razloga koji ide u prilog njihovoj uspešnosti prilikom testiranja, izjavila je Kruni.

igra pas
Džuli Heč, stručnjak za ponašanje pasa sa ”Barnard” koledža tvrdi da nas evolucija pasa navodi da mislimo da oni većinu vremena ipak ne bi trebali da provode u zatvorenom prostoru.

– Život psa ljubimca se do neke mere okreće oko vlasnika – kada ste izvan kuće, on je na krevetu, tako da ne doseže svoj puni potencijal. Uopšteno, pas koji ima svrhu, razume posao i vežbu, ima potencijal da vodi znatno smisleniji život, tvrdi Džuli.

Ona smatra da mali psi ljubimci imaju više problema sa ponašanjem nego veliki psi, i to uglavnom zbog toga što su mnoge male rase, poput terijera, prvobitno uzgajane da budu radni psi, ali više nisu izloženi psihičkim i fizičkim izazovima na poslu. Uz to, veliki psi se često više treniraju i posvećuje im se više pažnje. Na primer, kada mali pas laje na strance, to se smatra slatkim i to ponašanje ne ispravljamo.

Aktivni psi prave manje problema kod kuće

– Čini se da kada psi imaju priliku da budu aktivni to znači i manje problema kod kuće jer nisu frustrirani i nije im dosadno, kaže Heč.

Međutim, Heč i Kruni se slažu da forsiranje fizičke aktivnosti kod pasa koji nisu voljni na takvu aktivnost, ili su stari, povređeni i nenaviknuti na to, ne donosi nikakav napredak. Takvim psima umesto fizičkih izazova treba pružiti mentalne zadatke, poput edukativnih igračaka, sakrivanja poslastica ili menjanja putanja svakodnevne šetnje.

Radni su psi, za razliku od ljubimaca koji jedva izlaze iz stana, svakodnevno su izloženi novim izazovima zahvaljujući nepredvidivoj prirodi, pa zato procesuiraju mnogo više informacija. Uz to istovremeno dobijaju zdravu dozu fizičke aktivnosti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *