Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Dete je stidljvo i povučeno? Evo zašto mu treba pas

Osetljiva i povučena deca često su kreativna, više su zabrinuta za okolinu i mnogo emotivnije doživljavaju stvari oko sebe. Zato je za tu decu izuzetno važno da ih na vreme upoznate sa psima, jer bi u suprotnom mogli razviti velik strah od životinja. Ako vidite da je dete nesigurno i preplašeno u blizini tuđih pasa, pobrinite se da što pre detetu objasnite i pokažete koliko velike maze mogu biti ljubimci.

Na strahovima je potrebno raditi, jer ako ih budete ignorisali, oni će se gomilati, pa će dete s godinama postajati sve više povučeno i sve teže će ostvarivati nove socijalne kontakte.

Koje su najveće prednosti nabavke psa za povučenu i plašljivu decu?

1. Prihvatanje

Stidljiva deca često imaju problema sa sklapanjem prijateljstava. Njihov strah obično od vršnjaka se prepoznaje kao ćudljivost. Zato će pas uvek biti tu za dete, nikada ga neće osuđivati i biti zao prema njemu, pa dobar odnos s ljubimcem može pozitivno delovati na detetovu interakciju i sa ostatkom okoline.

Dogs for the Disabled


2. Vernost

Ljubimci, naročito psi, poznati su po svojoj privrženost za vlasnika. Oni su puni ljubavi i verni u svim situacijama. Osetljiva deca često budu povređena ako misle da ih roditelji ili vaspitači ne tretiraju jednako kao ostalu decu, ali sa psom nikada se neće osećati zapostavljeno.

3. Druženje

Deca su često ponosna na svoje pse, žele da ih nauče nove stvari, pričaju im, ali se sa svojim kucama mogu i pohvaliti. Tako će ljubimac često podstaknuti povučeno dete na razgovor sa vršnjacima. Na temu ljubimca uvek je lako započeti razgovor.

4. Strpljenje

Stidljiva i osetljiva deca često se loše nose sa frustracijama. Uostalom, deca nisu poznata po strpljivosti, pa će pas biti rešenje ovih problema. Dete će biti svesno da psa treba nahraniti, prošetati ili okupati i vrlo brzo će se naučiti strpljenju i biti spremno svoje potrebe staviti na drugo mesto.