Koje koštunjavo voće je opasno za pse?

U poslednje vreme, sve češće se preporučuje umereno konzumiranje koštunjavog voća koje je kako kažu nutricionisti vrlo blagotvorno za ljude. Zato su vlasnici pasa često u dilemi i pitaju se da li koštunjavo voće mogu da jedu i njihovi psi. Primera radi, kikiriki je bezbedan za vašeg psa, ali ipak izdvojili smo koje koštunjavo voće može biti vrlo opasno.

Indijski orah 

Za vašeg psa indijski orah može povremeno i naravno u umerenim količinama da bude poslastica. Ipak, ovo ukusno koštunjavo voće sadrži visoki procenat masnoće, što dovodi do povećanja težine kod pasa i bolne upale pankreasa.

Zato je bezbednije da vašem psu izabrate zdravu i ukusnu poslasticu namenjenu njemu, jer kao i kod ljudi, koštunjavo voće može da izazove teške alergijske reakcije.

kostinjavo-voce

Makadamija -australijski orah 

Od svog koštunjavog voća australijski orah predstvalja najveću opasnost za pse. Ako pas jede ovaj orah i u vrlo malim količinama, može doći do ozbiljnih neuroloških problema, uključujući malaksalost, povraćanje, teturanje, hromost zadnjih nogu ili nemogućnost hodanja. Nažalost, ne zna se tačno koja supstanca u makadamiji izaziva ovakvu reakciju kod pasa.

Badem 

Koliko su bademi ipasni i da li su uopšte opasni? Ako vaš pas pojede bademe, nemojte paničiti, jer od badema ne bi trebalo da mu bude loše. Psi teže vare bademe, što može izazvati grčeve u stomaku. Zato nije dobra ideja da namerno hranite psa ovom koštunicom.

Pistaći 

Pistaći, ukusni i slasni, generalno su bezbedni, ali budite oprezni, nemojte davati psu, ali nemojte ni vi jesti badem na kojem ima buđi. Naime, buđ, sadrži aflatoksin, koji izaziva razne zdravstvene porbleme kod pasa, uključujući oštećenje jetre. Zbog toga je možda i bolje da izbegavate da dajete psu ovo voće.

Pekan orah 

Kao i pistaći i ovaj plesnivi orah je vrlo toksičan zbog aflatoksina. Simptomi trovanja aflatoksinom uključuju gubitak apetita, letargiju, povraćanje, narandžastu boja urina, otkazivanje jetre, povraćanje krvi, krvavu ili crnu stolicu. Znači izbegavajte da dajete pekan orah svom psu!

Orasi 

Orasi kod pasa izazivaju grčeve u stomaku, ali i opstrukciju creva. Takođe, kao i kod drugih koštunica, plesan na orasima je posebno opasn, jer izaziva napade i druge neurološke porbleme.

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *