Koja je adekvatna zaštita šteneta od buva u zimskom periodu

Iznenadili ste se jer ste videli buvu kod šteneta? E pa ne treba da vas iznenadi ukoliko primetite buve kod štenaca, pogotovo u nekom od zimskih meseci. Bez obzira na to što štene još nema gustu dlaku, ove dosadne i opasne male napasti se mogu nastaniti i kod njega. Koja je adekvatna zaštita psa od buva zimi, pogotovo ako je u pitanju štene, a šta učiniti ako ih ipak otkrijete?

buve32

Portal Paszavas daje tipičan primer ovog problema: porodica je donela u dvorište svoje kuće kućnog ljubimca, labradora starog tri meseca. Štene se već posle nekoliko dana naviklo na novi ambijent i ljude, bio je veseo je, lajao je, odazivao se na novo ime, a bio je i prilično halapljiv dok je jeo, zato što je utrošio puno energije dok je trčao u svom novom dvorištu. Međutim, ubrzo su primetili da je kuca počeo šapom da zatvara oba oka i da se češka po nosu. Vlasnici su se zapitali šta mu se dešava, te pomislili da mu je možda hladno, jer je zimski mesec. Kada su razmakli dlaku na glavi šteneta, odmah su uočili dve buve, a sigurno ih je bilo i više. Nije ih teško prepoznati: male bubice, sivog stomaka, sa više pari nogu, tvrdih krila.

Odakle buve na krznu malog ljubimca? Poznato je da odrasle mačke i psi u zimskim mesecima imaju mnogo gušću dlaku, da bi lakše mogli da sačuvaju svoju telesnu temperaturu. Upravo zimi, buve brzo pronađu gusto krzno mačke ili psa, da bi sebe zaštitile od smrzavanja. Buve se nastane u krznu životinje,  tu na koži se i razmnožavaju. Na žalost, dešava se da ne biraju, pa napadaju i štence.

Buve mehanički, ali i svojim toksinima, oštećuju kožu psa, potkožno tkivo i koren dlake. Promenjena koža difuzno postaje crvena, dok dlaka iz kože ispada. Posle nekoliko dana, javljaju se kraste, jer štene učestalo šapom češka kožu, koju pritom ozleđuje. Prljavi nokti šape u povređenu kožu mogu uneti bakterije sa površine zemlje. Ukoliko te promene na koži traju više od tri nedelje, usled infekcije kože bakterijama, nastaje bolesno stanje kože, širih difuznih oštećenja i mnogo dubljih oštećenja u potkožnom vezivnom tkivu, kao i rane, sve do mišićnog tkiva.

Ukoliko imate štene, želite da učinite sve da biste sprečili ove neprijatne pojave. Adekvatna zaštita mladog psa od buva je češljanje krzna svakih petnaest dana i kupanje mlakom kupkom jednom mesečno. Veoma je bitno konsultovati se sa stručnjacima i pratiti njihove savete, a redovan veterinarski pregled šteneta preduprediće ovu, ali i mnoge druge nevolje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *