Kod Milice i Stevana psi obožavaju da se doteruju

Šišanje pasa i njihova nega nije moda već potreba svakog psa. Prvi odlazak frizeru preporučuje se četiri meseca po njihovom rođenju

U Novom Sadu, ali i ostalim gradovima u Srbiji postoji veliki broj salona za pse, pa je vlasnicima sve teže da odaberu u koji će odvesti svog ljubimca. Ove nedelje vam predstavljamo Salon za pse i mačke u sklopu Zooveta koji se nalazi u ulici Stevana Musića 13.

mozaik

U ovom salonu rade grumeri Milica Erdevik i Stevan Perić, Milica šiša pre već punih 14 godina, a Stevan nešto kraće od nje.
Usluge koje pružaju u ovom salonu su
– kupanje svih veličina pas (sa antiparazitskim šamponima i sredstvima ili sa vrhunskim Vivog, francuskim šamponima, bez Parabena)
– šišanje pasa svih veličina, kao i mačaka.

Šišaju profesionalni groomeri -sa mašinicom, profesionalnim makazama, sve zavisno od toga kakva vrsta šišanja je potrebna vašem ljubimcu. Od jednostavnog šišanja šišaka, skraćivanja noktiju, pa do profesionalnih izložbenih frizura.

milica er

– Rasčešljavanje,češljanje kao i održavanje dobrog kvaliteta dlake sa specijalnim preparatima za dlaku.
– Šušenje dlake se vrši sa profesionalnim Vivogovim fenom.
– Uslužno kupanje vaših ljubimaca sa specijalnim medicinskim šamponima po uputu vaseg veterinara.

U ponudi su i specijalni sprejevi u boji, namenjeni samo za dlaku psa, ukoliko vodite ljubimca na neku žurku ili specijalni događaj. Boje se same speru posle nekoliko kupanja.

Kada smo posetili ovaj salon, frizerka Milica Erdevik je na stolu za šišanje doterivao je Lakija, jednoipogodišnju pudlu.

Navikavanje na češalj
Milica se ovim poslom bavi već 14 godina, a dnevno kroz salon na frizerski sto „stane pet- šest kućnih ljubimaca.

Milica nam priča kako za svaku rasu postoje propisane frizure, a dele se na izložbene i higijenske. Prvo šišanje trebalo bi da bude između četvrtog i šestog meseca starosti, da bi se pas navikao na četku i češalj i da ne bi bio agresivan, a kasnije u periodu od šest nedelja pa naviše. Šišanje traje od jednog do nekoliko sati, pa vlasnici najčešće ostave ljubimca i kasnije dođu po njega.

stevan

Na njenu priču nadovezuje se mlađani Stevan Perić koji kaže da higijensko šišanje podrazumeva skraćivanje dlake na „kratko“, odnosno uklanjanje mrtvih dlaka na ljubimcu. .

Higijensko šišanje
Od opreme za šišanje, u ovom salonu se koriste mašina za šišanje, makaze i češljevi i četke različitih gustina, veličina i namena. Većina vlasnika kućnih ljubimaca koji ovde dolaze, najčešće dovode pse na šišanje u periodu od marta do maja, ali i tokom cele godine, kao i pred novogodišnje praznike.

– Kultura šišanja pasa u Srbiji nije na tako visokom nivou kao što je u inostranstvu, ali primetio sam da sve više vlasnika dovodi svoje pse u salone za šišanje – kaže Stevan. Milica dodaje da često putuje po inostranstvu, a nedavno je bila u Amsterdamu gde je njeno profesionalno oko primetilo da su na ulicama tog grada svi psi sa frizurama i veoma doterani.

– Tamo se podrazumeva da pas kod frizera odlazi u proseku na svakih mesec i po dana, s tim da u međuvremenu vlasnik treba redovno da ga češlja – otkriva nam Milica.

Da li će pas biti miran ili nemiran tokom šišanja, zavisi pre svega od toga u kom uzrastu je prvi put bio na šišanju. Svaki odgovoran vlasnik, već dva meseca po rođenju psa trebalo bi da pripremi psa za prvi odlazak kod frizera, odnosno da ga stavi na sto i da ga pomno očešlja.

– Sa psima koji su kao mali dolazili kod nas obično ne bude problema prilikom šišanja. Neugodne situacije mogu da nastanu sa loše vaspitanim i psima koji nisu prošli proces navikavanja i socijalizacije. Dešava se da vlasnici dođu sa godinu dana starim psom na prvo šišanje – priča Milica.

Svaki pas drugačije reaguje kada se popne na sto za šišanje. Ima onih koji kad vide češalj, počnu da ga grizu, a veliki broj pasa ovaj frizer lako „ubedi“ da budu mirni tako što ih pomazi i kaže im da se smire.

– Pas mora da ima poverenje u onoga ko ga šiša. Naravno, ima pasa kojima morate da pokažete da ste jači, odnosno da im „korak po korak“ objasnite da friziranje nije opasno i da ne boli – zaključio je Stevan.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *