Ko više voli svoje vlasnike – pas ili mačka? Istraživanje je pokazalo…

Ko više voli svoje vlasnike – pas ili mačka? Istraživanje koje je sproveo neurolog dr Paul Zak, a čiji će kompletni rezultati biti predstavljeni u BBC- evom dokumentarcu Cat vs. Dog (Mačka protiv psa) pokazalo je da psi svoje vlasnike vole pet puta više nego mačke. Ali …

Kako je došao do tog zaključka? Prema pisanju Huffington Posta, Zak je uzeo uzorke krvi 10 pasa i 10 mačaka i to neposredno nakon igre sa ljudima. Svaku životinju testirao je dva puta, mereći nivo oksitocina poznatijeg kao hormona sreće i ljubavi.

I sam Zak priznaje da njegovo istraživanje ne daje pravu sliku, navodeći kako su mačke teritorijalnije i manje društvene od pasa. Činjenica da se istraživanje nije provodilo na njihovoj teritoriji( u kući) uticala je na lučenje oksitocina kod mačaka, tvrdi Zak.

pa i macka

Uzimajući sve navedeno u obzir plus činjenicu da je uzorak od 20 ispitanih životinja premalen dolazimo do zaključka da odgovor na pitanje: Ko više voli svoje vlasnike – pas ili mačka? još uvek ostaje misterija.

Zato vas pozivamo da u komentarima odgovorite na pitanje odnosno napišete na koji način vam vaši ljubimci iskazuju ljubav ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *