Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ko vam čuva psa?

Imate psa, ali nemate vremena za njega? Nema problema. Za to postoje dogsitteri.Dogsitter je u osnovi isto što i babysitter, samo što se on brine o psima, a ne o deci. Zabeleženi su i slučajevi gde dogsitteri kao iskusniji i taktičniji dobiju zadatak i sa decom. Ipak, dok je beba poverena osobi na par sati, dogsitter ima različite obaveze: od obaveze jednočasovne šetnje, zatim čuvanje psa preko celog dana ili večeri, pa do čuvanje psa za vreme celog godišnjeg odmora vlasnika, a to može da traje i više nedelja.

Ljudi su dogsittere podelili grubo u dve grupe: one koji bi voleli da imaju sopstvenog psa, ali nemaju uslova da ga drže ili ne smeju iz nekih drugih razloga i oni koji već imaju psa, ali žele nešto i da zarade. Možda je to prilika i nezaposlenima kojih je sve više. Partneri se međusobno dogovaraju o dužnostima dogsittera. Najčešće obaveze su izvođenje psa u šetnju i hranjenje. U obzir dolaze i duže šetnje, igranje sa psom i maženje.

Troškovi se takođe utvrđuju dogovorom. U zapadnim zemljama se honorar kreće od 10 do 16 evra dnevno. Cena zavisi i od toga da li se pas čuva i noću, zatim na to utiče i nega psa, a i njegova veličina. Zato što je velikom psu potrebno više hodanja i istrčavanja nego malom. Takođe, psu sa dugom dlakom potrebno je posvetiti više pažnje i vremena češljajući ga.

poljubac

Vlasnik je dužan da nabavi hranu zato što zna šta njegov pas voli da jede i zna koja je omiljena igračka njegovog ljubimca.
Pre donošenja odluke o izboru dogsittera, treba znati koliko ta osoba ima iskustva sa psima, kako se ophodi sa psom, kako pas reaguje na nju, kako izgleda prostor gde će pas da boravi (ako neće ostati u svojoj kući), da li je sve dovoljno čisto i toplo.

Potrebno je napraviti spisak navika psa, šta voli, a šta ne, koliko i kada šeta i trči, a kada jede. Dogsitteru treba ostaviti i zdravstveni karton psa ili kopiju, zatim ime i adresu njegovog veterinara, kao i svoju adresu i telefon.

Ima i drugih načina za čuvanje psa. Ako neko nema novac za dogsittera, može da pokuša da se menja sa nekim drugim vlasnikom psa, ali pod uslovom da se psi podnose. Tako će naizmenično čuvati jedni drugima pse dok su na godišnjem odmoru.

Takvu razmenu u nekim zemljama organizuju Društva za zaštitu životinja, pa mnogo manje pasa završi na ulici zato što su im vlasnici otputovali, a njih nisu imali kome da ostave. Najbolje je obratiti se za pomoć starim dobrim komšijama ili rođacima da pričuvaju psa u vašem odsustvu. U mnogim zemljama već postoje i profesionalni čuvari kuća koji imaju i svoja udruženja. Bilo bi korisno da se ovakva udruženja osnivaju i kod nas. To takođe može da bude alternativa kada putujete bez psa na odmor, jer oni osim što čuvaju kuću, zalivaju i cveće, prazne poštansko sanduče, a čuvaju i pse. Naravno, ovakva usluga nije jeftina. Ali, najvažnije je da je dogsitter osoba od poverenja i da je pas prihvata sa radošću.