Ko baca hleb golubovima ili hrani pse i mačke na ulici KAZNA 10.000 DINARA!

Ova odrednica je bila i u pređašnjoj odluci Gradske uprave Smedereva, samo je kazna povećana, i to pet puta: sa 2.000 stiglo se do 10.000 dinara.

Građani Smedereva, ali i svi oni koji se nađu u ovom gradu kako dele koricu hleba ili kiflu sa golubovima na ulici, biće kažnjeni kaznom do 10.000 dinara.

Ova kazna predviđena je izmenama i dopunama Odluke o uslovima držanja, postupanja i zaštite domaćih životinja koju su usvojili odbornici Gradske skupštine ovog grada. Odbornici su se saglasili i sa izmenama člana 45. ove odluke gde se navodi da je zabranjeno “hranjenje pasa, mačaka, golubova i drugih životinja na površinama javne namene i površinama u javnom korišćenju i ostavljanje hrane u navedene svrhe”.  Za za ovo “nedelo” članom 49 predviđena je kazna za fizička lica do 10.000 dinara.

– To je van svake pameti. Ne znam za druge, ali ja, a pretpostavljam i većina članova i prijatelja društva, neću poštovati ovakvu sumanutu zabranu – kaže Gordana Ristić iz smederevskog Društva za zaštitu životinja APAS.

Foto: pixabay.com

Ova odrednica je bila i u pređašnjoj odluci, samo je kazna povećana, i to pet puta: sa 2.000 stiglo se do 10.000 dinara. Isto tako, činjenica je da i u nekim drugim gradovima Srbije postoje slične zabrane za pse i mačke, smederevski dodatak su golubovi.

Za sprovođenje odluke i za kažnjavanje zadužena je komunalna policija.

– Ako novčana kazna ne bude naplaćena na licu mesta, komunalni policajac može na licu mesta počiniocu prekršaja da uruči poziv da u roku od osam dana plati kaznu i dokaz o izvršenoj uplati dostavi na uvid komunalnoj inspekciji ili komunalnoj policiji, sa napomenom da će “ukoliko kaznu ne plati u propisanom roku, protiv počinioca biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka” – objasnio je Ljubomir Antić, načelnik Komunalne policije u Smederevu.

On je dodao da su se golubovi našli u ovoj priči jer po novom zakonu o dobrobiti životinja spadaju u istu grupu sa psima i mačkama.

– Nisu nama problem golubovi, nego oni koji su navikli da hrane lutalice na određenim mestima i sada imamo čopore pasa koji idu za njima. S golubovima ćemo lako, oni bar nikog ne ujedaju – istakao je Antić.

(Telegraf.rs/Blic)

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *