Kako prepoznati akutnu upalu srednjeg uva?

Kod pasa sa padajućim ušima je sprečeno provetravanje unutrašnjosti uha, pa se stvara topla i vlažna sredina koja pogoduje razvoju bakterija.

Posle dužeg vremena nastaje infekcija koja prodire u unutrašnjost glave.Simptomi su da pas stalno trese glavom, klapara ušima, gubi ravnotežu ili hoda u krug s glavom zabačenom u jednu stranu i tada možete posumnjati na upalu uha.

Hitno posetite veterinara jer ako se infekcija proširi na mozak izaziva jak encefalitis i smrt.

Postoji i infekcija ušnim parazitom koji se nastani u ušnoj masti koja inače štiti uvo odinfekcija. Javlja se jak svrab i infekcija kao posledica češanja psa. Potrebna terapija pod nadzorom veterinara.

upala uha1

 
PREVENTIVA
Vršite redovan pregled unutrašnjosti uha, šišajte dlake oko uveta da se provetrava asav višak ušne masti uklonite štapićem za uši. Ne gurajte štapić i kanal uveta jer možete probiti bubnu opnu ako se pas mrdne!
 
Mali trik, kako da psa privolite na ovaj tretman:Psi u čoporima ližu i peru uši jedni drugima kada ih niko ne gleda jer je to intiman

čini takođe imaju izuzetno jak nagon da kada osete miris ušne masti ližu istu do besvesti.Iskoristite to i pretvorite higijenu u ritual druženja, obmotajte baš pamučnu potpuno čistikrpici (ili sterilnu gazu) oko prsta, gurnite prst sa istom psu u uho i promrdajte kao kad sebi čačkate uvo kada vas svrbi i dajte psu da pomiriše to.

Počeće da liže, smirite garečima koje su usporene, pa nastavite sa

čćenjem sada kada je pas presrećan ishvata to kao gest pažnje.
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *