Kineski kukmasti pas

On je elegantan i prelep pas koji zaslužuje vašu pažnju.

Kineski kukmasti pas je mali pas egzotičnog izgleda koji zapravo ne vodi poreklo iz Kine. Postoji vrlo malo preciznih podataka o ovom psu ali se smatra da potiče iz Turske ili Etiopije.

Ovaj pas je neverovatno tolerantan na toplotu. On može da leži na plus 35 stepeni na betonu, kao gušter, bez problema. Kineski kukmasti pas retko dahće i pije vrlo malo vode, što je prilično neverovatno za iskusne vlasnike pasa koji svojim ljubimcima ostavljaju dosta vode.

S druge strane, ovaj pas nema apsolutno nikakvu toleranciju na hladnoću. Neki vlasnici pokušavaju da “očvrsnu” svog Kineskog kukmastog psa tako što ga izlagaju hladnoći. Ovo ne samo što je okrutno, već i ne uspeva. Hladnoća će pre ubiti ovog psa nego toplota.

 

chinese-crested-1

 

Kineski kukmasti pas je divan porodični pas koji obožava da se druži sa ljudima. Oni se dobro slažu sa decom, iako treba uzeti u obzir starost dece i kakvu interakciju imaju sa psom, pre nego što uvedete ovu divno stvorenje u vaše srce i dom. Ovaj pas je lako može povrediti, i zato ih ne bi trebalo ostavljati same bez nadzora sa decom. Sa članovima vaše porodice koji znaju kako da se ponašaju prema psima, Kineski kukmasti pas će se igrati, maziti i uživati u njihovom društvu.

Kineski kukmasti psi su vešti u skokovima, kopanju i penjanju. Nemojte napraviti grešku tako što ćete potceniti njihove atletske sposobnosti samo zato što su mali. Oni su pravi Hudini međju ostalim psima, i mogu pobeći iz gotovo bilo koje kuće ili stana. Ograda od dva metra oko dvorišta zvuči kao dobra ideja, ali ukoliko mogu da se uhvate za ogradu – preskočiće je. Oni apsolutno nemaju strah od penjanja ili skakanja.

Kineski kukmasti pas se dobro snalazi u stanovima i bilo kojem drugom zatvorenom prostoru. On je divan porodični prijatelj koji je razigran, nežan i drag. Ukoliko mislite da je ovo pas za vas, on će vam ispuniti život s ljubavlju, smehom i zabavom.

Bitne informacije
Visina: 23 do 33 centimetara
Težina: 2,3 do 5,4 kilograma
Životni vek: 13 do 15 godina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *