Da li je kerni terijer pas za vas?

Snažan i osetljiv, Kerni terijer je izuzetno prijateljski nastrojen – i potpuno neodoljiv pas.

Ako ste gledali film Čarobnjak iz Oza, videli ste jednog od najpametnijeg Kerni terijera ikada. Pas koji je igrao Totoa u filmu bila je ženka Kerni terijera po imenu Teri.

Ponašanje Totoa u filmu je karakteristično ponašanje jednog Kerni terijera: mali, snažan terijer koji je vrlo inteligentan i pun samopuzdanja. Ovaj pas je uvek na oprezu i uvek spreman za akciju.

Kerni terijer je takođe radoznao i brzo uči. Kao i svi terijeri, on je nezavisan i pomalo tvrdoglav. On mora znati ko je glavni ili će preuzeti tu ulogu na sebe. Treninzi poslušnosti i socijalizacije su od suštinskog značaja za pravilan razvitak jednog Kerni terijera.

 

Bid-to-make-Toto-breed-top-dog-in-Kansas-fails-3L14VMRT-x-large

 

Uprkos svojoj nezavisnoj prirodi, Kerni terijer je osetljiv pas. Njegova osećanja se lako mogu povrediti i ne reaguje dobro na grdnju i oštre reči upućene njemu. Ljubazne, pozitivne metode treninga najbolje su za učenje Kerni terijera.

Malo je stvari koje ovaj pas ne može da nauči. Uz pravilnu obuku, Kerni terijer može savladati neograničen broj trikova i komandi. Međutim, može se ispostaviti nemoguće sprečini ovog pasa da radi ono što svi terijeri obožavaju: jure, kopaju i laju. Kerni terijer će juriti veverice, mačke, zečeve i druge pse ukoliko im se ukaže šansa. Iz istog razloga, trebalo bi ga voditi na uzici na javnim mestima, a slobodnu šetnju treba imati samo u bezbedno ograđenom dvorištu.

Kerni terijer je porodičan pas, i potrebno mu je da živi u kući ili stanu sa svojom vlasnicima. On uživa u pažnji koju dobija od svojih voljenih osoba, a nesrećan je ukoliko previše vremena ostane sam. Njemu može postati dosadno u takvim prilikama, što dovodi do destruktivnog i dosadnog ponašanja kao što su lajanje ili kopanje.

Kerni terijer obožava decu. Naravno, decu ne treba ostaviti na miru sa psima bilo koje rase, uključujući i Kerni terijera, a odgovorne odrasle osobe uvek treba nadgledati komunikaciju između dece i pasa.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *