Katarakta kod pasa

Katarakta (zamućenje sočiva) predstavlja vodeći uzrok gubitka vida kod životinja. Može se javiti kod gotovo svih domaćih i divljih životinja, a najčešći pacijenti u veterinarskim ordinacijama u našim krajevima su psi i mačke.

Uzroci i simptomi

Katarakta se može javiti kao posledica trauma (češće kod mačaka) ili može biti nasledna (češće kod pasa). U zavisnosti od stepena zamućenosti sočiva, kao i od toga da li se katarakta pojavila na jednom ili oba oka, zavise i simptomi. Vlasnici najčešće prvo primete belinu unutar oka svojih ljubimaca, ali i očigledne promene u ponašanju: nevoljnost ili nesigurnost u šetnji, nesnalaženje u nepoznatom okruženju, povučenost i nedostatak energije.

 

Izlečenje

Katarakta kod životinjaKao i kod ljudi, jedini način izlečenja katarakte je operacija. Ovome prethodni kompletan sistematski i oftalmološki pregled, kako bi se blagovremeno otkrilo da li je prethodno postojao problem ili bolest koji bi mogli uticati na ishod operacije ili bi bili kontraindikacija za operaciju. Najbolji pacijent za operaciju katarakte je životinja koja je postepeno gubila vid, nema drugih oboljenja oka, laka je za davanje lekova, sistemski je zdrava i dobro podnosi opštu anesteziju.

Za razliku od ljudi, operacija katarakte kod životinja vrši se u opštoj anesteziji. Najsavremenija metoda operacije je ultrazvučna tzv. fakoemulzifikacija. Nakon uklanjanja zamućenog prirodnog sočiva, na njegovo mesto je moguće postaviti specijalno veštačko sočivo. Životinja i bez ovog sočiva može funkcionisati dosta dobro, ali se postavljanjem veštačkog sočiva drastično poboljšava vidna oštrina i smanjuje šansa za pojavu postoperativnih komplikacija.

Vlasnik treba biti savestan i redovno davati terapiju svom ljubimcu, dovodeći ga redovno na kontrole. Takođe, vlasnik treba imati na umu da je veći procenat uspešnosti kod operacije katarakte u početnoj fazi, te stoga ne treba čekati da životinja oslepi, udara u prepreke i postane nesposobna za normalan život, da bi se izvršila operacija.

Izvor:perfectvision

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *