Katahula leopard pas

Katahula leopard pas ima veoma upečatljiv izgled i jaku radnu etiku. Ovo je žilava rasa pasa koja se uzgaja da bi radila u močvarama i šumama, i zahteva vlasnika koji će biti dosledan i nepokolebljiv.

Pravilno uzgajan Katahula leopard pas nije agresivan prema ljudima. On je oprezan prema strancima i nije stidljive prirode. Sa članovima porodice, on je pun ljubavi i žaštitnički nastrojen. Katahula leopard pas je odličan pas čuvar i počeće da laje kako bi vas upozorio da se stranac približava vašem domu. Mužjaci mogu biti agresivni prema drugim psima mužjacima. Njihov instinkt je da prati i čuva stado, a ukoliko nisu u mogućnosti da to radi, njima je potreban drugi posao kako bi potrošili svoju energiju.

Neki uzgajivači ove rase smatraju da je Katahula leopard pas kao stvoren da bude dadilja za decu. Katahula leopard pas je pogodan za porodice sa decom, ali bez obzira na njegovu porodičnu lojalnost i zaštitničku prirodu, uvek bi trebalo da nadgledate interakciju između njega i dece.

 

cata

 

Potrebno je da ovom vrednom i nezavisnom psu obezbediti najmanje sat vremena dnevnog napornog vežbanja i aktivnosti. Kada su njihove potrebe ispunjene, Katahula leopard pas je miran, pun ljubavi i posvećen samo vama.

Temperament je pod uticajem niza faktora, među kojima su nasleđe, obuka i socijalizacija. Štenci sa dobrim temperamentom su radoznali i razigrani, spremni da se druže sa ljudima. Uvek upoznajte barem jednog od roditelja vašeg psa. Obično je majka ta prema kojom možete zaključiti kakvog će temperamenta biti vaš pas. Ukoliko upoznate braću i sestre ili druge rođake roditelja vašeg štenca, takođe je korisno za procenu kakvo će vaše štene biti kada odraste.

Kao i kod svakog psa, Katahula leopardu je potrebna rana socijalizacija – izlaganje različitm ljudima, znamenitostima, zvucima i situacijama. Socijalizacija vam pomaže da osigurate da će vaš Katahula leopard pas štene kada odraste zasijati u punom sjaju.

Bitne informacije
Visina: 51 do 61 centimetara
Težina: 16 do 37 kilograma
Životni vek: 10 do 14 godina

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *