Zašto je važna kastracija psa

Kastracija ili orhidektomija je hirurška metoda sterilizacije koja pozitivno utiče zdravlje Vašeg psa. U tekstu su navedene važne činjenice koje bi trebali da znate pre nego što se odlučite da kastrirate Vašeg ljubimca.

Hirurška procedura kastracije

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Potrebno je da se ukloni dlaka sa stomka i da se operaciono polje dezinfikuje. Zatim će biti izvršena hirurška intervencija kojom će oba testisa biti uklonjena. Nakon ove intervencije Vaš pas više neće proizvoditi spermu i imaće niži nivo testosterona.

Iako je kastracija rutinska intervencija, uvek postoji određeni stepen rizika prilikom uvođenja životinje u opštu anesteziju.Veterinar će zato preduzeti različite mere da bi Vaš pas bio siguran, proveriće rad njegovog srca i pluća i konstantno će ga pratiti prilikom hirurške intervencije.Veterinar će Vam verovatno kao dodatnu sigurnosnu meru predložiti i analizu krvi pre intervencije, a tokom intervencije Vašem ljubimcu će aplikovati infuziju.

Prednosti

Normalno ponašanje nekastriranog psa je obično nespojivo sa ponašanjem koje očekujemo od kućnog ljubimca. Nekastrirani mužjaci imaju tedenciju da odlaze daleko od kuće, da traže ženku i da brane svoju teritoriju. Ovakvo ponašanje povećava rizik da ga udari auto ili da se povredi u borbi sa drugim psima.Obeležavanje teritorije urinom i neki oblici agresivnog ponašananja su česti kod nekastriranih ljubimaca. Iako kastracija neće uvek u potpunosti eliminisati ovakvo ponašanje, može ga umanjiti za 50-90%.

pas veterinar

Kod nekastriranih mužjaka česte su upale i uvećanje prostate, kao i tumori testisa. Kod starijih pasa se često javlja otok i infekcija prostate. Ova stanja su bolna i mogu da ometaju mokrenje i defekaciju. Nakon kastracije, prostata se znatno smanjuje. Pojava tumori testisa, koji su česti kod starijih, nekastriranih mužjaka se ovom intervencijom potpuno eliminiše.

Značajna korist kastracije je što ovako na najbolji način možete pomoći da se smanji broj napuštenih životinja na ulici. Svake godine veliki broj pasa imačaka na ulicama ugine ili budu uspavani. Nitko od nas ne želi da doprinese ovoj tužnoj statistici, ali ponekad to i nesvesno činimo. Čak i štenci koje poklonimo u naizgled, dobre domove često završe na ulici. Često i rasni psi završe na ulici!

Postupak pre operacije

Posavjetujte se s Vašim veterinarom kada je najbolje da kastrirate Vašeg psa. Obično se preporučuje da se ova intervencija radi sa šest meseci. Noć pre intervencije uklonite hranu i vodu Vašem ljubimcu.

Postupak nakon operacije

Vaš pas može da ide kući uveče nakon operacije ili može biti hospitalizovan u veterinarskoj ambulanti preko noći. Ako ide kući isti dan, očekujte da neće biti baš potpuno svestan. Trebalo bi da ga držite u toplom, sigurnom i zatvorenom prostoru, daleko od drugih kućnih ljubimaca. Prvih nedelju dana nakon operacije pokušajte da malo ograničite njegovu aktivnost. Možete ga izvoditi u šetnju na povodcu, ali izbegavajte trčanje, skakanje i grubu igru.

Proveravajte rez svaki dan. Konci se uklanjaju nakon 10-14 dana.Da ne bi lizao mesto gde je napravljen hirurški rez, trbalo bi da nosi Elizabetansku kragnu. Kod nekih pasa se nakon intervencije na skrotumu pojavi otok. Manji otok je normalan, ali ako ste zabrinuti za Vašeg psa nemojte se ustručavati da kontaktirate veterinara.

Efekat kastracije neće biti trenutan.Nivo testosterona će se smanjivati tokom nekoliko nedelja ili meseci, a tako će se postepeno smanjivati i njegova potreba da brani teritoriju i da odlazii daleko od kuće zbog ženki.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *