Karikaturista Mladen Oljača: psima dajem ljudski karakter

Poznati novosadski strip crtač i karikaturista, Mladen Oljača, prepoznatljiv je po svom humoru, najčešće nam predstavlja vreme u kakvom živimo i to na vrlo ciničan način. Međutim, ono što malo njih zna jeste da inspiraciju traži u psima i ostalim životinjicama.

– Uživam da crtam razne životinjice, leže mi nekako, bolje ih ‚‚osećam”, iznenadićeš se možda, ali više volim da crtam njih nego ljude – kaže Oljača za portal Pas za vas.

Navodi da voli da ih humanizuje, da im daje neke ljudske karakterne osobine i tako dodatno ‚‚oboji” njihovu karikiranu predstavu u crtežu.

 

novosadista oljaca
Gradska zabrana hranjenja životinja na ulici karikatura na tu temu

 

Govoreći o psima, najčešće im dodeljuje ulogu pomalo bleskastih karaktera, uglavnom nespretnih i koji stvaraju neke komične situacije. Mada, ponekad dobiju i uloge pravih opasnica, koji umeju da reaguju onako baš ‚‚zapenušano”, na prvi pogled baš, baš opasno.

mimin
Knjiga o Muminu; pored njega, tu su i tri živuljke koje se tu i tamo pojavljuju na karikaturi : prase, debeli miš i naravno pas.

– Ipak, u mojim crtežima psi nikad nisu realna opasnost, nasilje izostaje, jer verujem da je to tako i u realnosti – nema zle kuce, jedino ponekad vole da se predstave opasnim kada su i same uplašene, pa pokušavaju da zaplaše i potencijalnu ‚‚pretnju” po sebe. Dakle, moje karikirane kuce su uglavnom dobrodušne i ponekad se teatralno ‚‚naljute”, a to gotovo uvek vodi do komičnog hepienda, tako da ispadnu simpatične, čak i u ljutnji – objašnjava sagovornik i dodaje da voli da crta kuce i vrlo rado ih ubacuje kao aktere svojih stripova, ilustracija i karikatura.

Oljača je nacrtao i Strip sa životinjama kao glavnim akterima, a jeda od njih je i pas.

svinja12

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *