Kao ribe u vodi: Koji psi su najbolji plivači?

 

pudla pliva

U zavisnosti od rase, neki psi su rođeni plivači, a neki ne mogu da plivaju uopšte. Neke od rasa koje imaju tendenciju da budu rođeni plivači su retriver, portugalski vodeni pas i pudla. S druge strane, jazavičar, baset, mops i engleski buldog nisu toliko ni spretni ni talentovani. Postoje,međutim, i druge rase na oba kraja ovog spektra, pa tako mešanac baseta može da pliva kao riba, a mešanac Retrievera ni da mrdne!
Plivanje je veliki oblik vežbanja za pse i sjajan način da se zabavite se sa svojim ljubimceme psa. Velike su šanse da će želeti da vam se pridruži.
Ove vrste pasa su najbolji plivači, i sigurno će vam se pridruziti i uzivati u kupanju sa vama:

Zlatni retriver

Ova popularna i privržena rasa rođena je za plivanje, a prvobitno je bila namenjena  donošenju živina iz vode i s kopna. S krznom otpornim na vodu, dobro prilagođenim nogama te dobrom kondicijom u stanju je po ceo dan hvatati igračke ili štapove bačene u vodu te plivati. Vrlo rado će vam se pridružiti i na dužem plivanju.

Portugalski vodeni pas

Kako mu i ime govori, ovaj je pas odličan plivač. Davno se ova inteligentna rasa koristila kao vodeni kurir koji je nosio poruke s jednog plovila na drugo. Danas je pre svega ljubimac koji se obožava brčkati i mnogo plivati. Takođe je opremljen posebno prilagođenim nogama i vodootpornom krznu te u vodi može provesti sate i sate.

Pudla

Na kopnu su pudle utjelovljenje elegancije i sofisticiranosti. Elegancija nestaje kada se baci u vodu, za što je i uzgajana kao lovački pas koji je, kao i retriver, donosio lovinu s kopna i iz vode. Takođe ima odlične fizičke predispozicije za plivanje.

psi

 

Newfoundland

Ovaj nežni div izuzetno je izdržljiv te podnosi i najuzburkanije talase. Njegova krupna građa daje mu mnogo snage za plivanje. Prvobitno je uzgajan kao pomagač ribarima, a zahvaljujući odličnoj prilagođenosti vodi, odanosti i privrženoj naravi, poznat je i kao odličan spasilac na vodi.

Irski vodeni španijel

Ova retka vrsta najviša je među španijelima. Voli plivati u hladnoj vodi i ima rep kojim se služi kao kormilom. Ne samo da je odličan plivač, nego je i vrlo dobar porodični pas i ljubimac.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *