Kamen u mokraćnoj bešici kod psa

Pojava kamena u mokraćnoj bešici nije neuobičajena kod naših psećih prijatelja i može dovesti do ozbiljne neprijatnosti, pa čak i sekundarnih problema ako se ne leči. Kamen nastaje od minerala koji se stvaraju u mokraćnoj bešici psa. Može biti nekoliko sitnih ili jedan veliki kamen u bešici. U ovom tekstu, pisaćemo o simptomima, lečenju i prevenciji stvaranja kamena u mokraćnoj bešici psa.

Uglavnom nije teško otkriti da Vaš pas oseća neprijatnost.Dva najčešća simptoma kamena u mokraćnoj bešici su hematurija i disurija. Hematurija predstavlja prisustvo krvi u mokraći, a disurija je otežano mokrenje. Ako primetite da Vaš pas ima poteškoće prilikom mokrenja, ne ustručavajte se da kontaktirate veterinara. Ako je moguće, pokušajte da sakupite svež uzorak urina u čistu plastičnu čašu i da odnesete u veterinarsku ambulantu. Iako ovi simptomi ukazuju na prisustvo kamena i psi sa infekcijom mokraćne bešike (bez kamena) mogu imati ove simptome.

Povećanje dimenzija kamena u mokraćnoj bešici može izazvati ozbiljne bolove i Vaš ljubimac može čak početi da cvili kada pokušava da mokri. Zato je važno ovo stanje otkriti što ranije da bi se mogla izbeći sekundarna infekcija i operacija. Veterinar će izvršiti laboratorijsku analizu urina Vašeg psa i palpiraće mokraćnu bešiku da bi utvrdio da li se kamen može osetiti, ali uglavnom će biti potrebno uraditi rentgenski snimak ili ultrazvučni pregled da bi se potvrdilo prisustvo kamena u mokraćnoj bešici.

Ako se utvrdi da Vaš ljubimac ima kamen u mokraćnoj bešici, Vaš veterinar će preporučiti odgovarajući tretman. U ozbiljnim slučajevima gde je prisutan veći kamen ili kamen koji se ne može neutralisati drugom terapijom, hirurška intervencija biće neophodna. Uklanjanje kamena iz mokraćne bešike podrazumeva hiruršku intervenciju prilikom koje se seče trbušni zid i otvara mokraćna bešika, pa će Vašem ljubimcu biti potrebno nekoliko dana za oporavak. Određene vrste kamena se mogu rastvoriti posebnom dijetiranom ishranom i Vaš veterinar će Vas obavestiti ako ta opcija postoji. Ako je dijetirana ishrana odgovarajući tretman za Vašeg ljubimca, veoma je važno da ga hranite tačno prema uputstvima veterinara. Ovakav režim ishrane potrebno je primenjivati nekoliko nedelja ili meseci da bi se kamen u potpunosti otopio i Vaš veterinar će Vam objasniti kada je tokom tretmana potrebno da psa dovedete na kontrolu da bi mogao da prati tok lečenja sve dok kamenje ne bude u potpunosti eliminisano.

Nakon što je eliminisano kamenje iz mokraćne bešike Vašeg psa, postoje koraci koje možete preduzeti da bi sprečili njihovo buduće pojavljivanje. Ishrana Vašeg psa posebnom dijetiranom hranom i kontrola urina, rentgensko snimanje ili ultrazvučni pregled prema preporuci veterinara biće potrebni da bi se sprečila ili na vreme otkrila pojava recidiva. Neinvazivne analize i pažljivo praćenje mogu otkriti ovaj problem na samom početku i pomoći da se izbegne hirurška intervencija!

 

Izvor: intervet

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *