Kamen u bubregu kod psa: simptomi, lečenje…

Bubrezi su najosetljiviji organ pasa. Veliki broj uginuća životinja nastaje upravo zbog otkazivanja funkcije bubrega. Oboljenja bubrega mogu da budu akutna i hronična.

Akutno otkazivanje rada bubrega obično se događa zbog trovanja, infekcije leptospirom, a u ženki zbog gnoja u materici, začepljenja urinarnih puteva i sl. Znaci oboljenja koje vlasnik zapaža su apatičnost, povraćanje, neprijatan zadah iz usta, nemogućnost mokrenja, bol u trbušnoj duplji. Pri hroničnom otkazivanju rada bubrega primećuje se pojačana žeđ, mnogo mokrenja, neprijatan zadah iz usta, gubljenje telesne mase. Kada vlasnik primeti neke od ovih simptoma kod svog psa, treba obavezno da ga odvede veterinaru na pregled, jer problemi s bubrezima kod pasa mogu da budu veoma ozbiljni. Veterinar će ispitivanjem mokraće i krvi utvrditi o kakvom se oboljenju radi i preduzeće odgovarajuću terapiju.

kamen u bubregu pas1

U lečenju bubrežnih oboljenja pasa, pored terapije lekovima, potrebno je da se propiše i odgovarajuća dijeta. U ovakvim slučajevima veterinar treba na osnovu kliničke slike i laboratorijskih nalaza da propiše obolelom psu dijetu, najčešće sa smanjenom količinom belančevina. Oboleli bubreg propušta belančevine i organizam psa će u prvo vreme da koristi rezerve belančevina iz sopstvenih mišića. Zato kod pasa sa hroničnim oboljenjem bubrega dolazi do smanjenja mišićne mase i gubitka telesne težine. Takva dijeta mora da je pod kontrolom veterinara.

Često oboljenje vezano za urinarne organe pasa jeste i pojava kamenja. Kamenje može da se javi u svim delovima urinarnog sistema. Pošto je kamenje neravnih i veoma oštrih ivica, oštećuje zidove mokraćnih puteva i može da dovede do njihovog začepljenja. Kamenje koje se javi i zadržava u bešici može da dovede do hronične upale. Kada dođe do pojave kamenja u urinarnom sistemu, u pasa se javljaju: krv u mokraći zbog oštećenja zidova urinarnog sistema od kamenja, učestalo mokrenje, tj. pas zauzima položaj za mokrenje, a ne mokri, ili uspeva da istisne samo malu količinu mokraće. Kod takvih pasa stomak je nadut i bolan i može da dođe do akutnog otkazivanja bubrega.

Kamen u bešici nije uobičajena pojava kod kućnih ljubimaca i može dovesti do neprijatnosti. Kamen u bubregu nastaje od minerala koji se stvaraju u mokraćnoj bešici psa. Može biti jedan veliki kamen ili nekoliko sitnih kamenja u bešici. Dva najčešća simptoma kamena u mokraćnoj besici su disurija i hematurija. Disurija je otežano mokrenje, a hematurija predstavlja prisustvo krvi u mokraći. Ukoliko primetite da Vaš pas ima poteškoće prilikom mokrenja, vodite ga kod veterinara. Pokušajte da skupite svež uzorak urina u čistu čašu i odnesite u veterinarsku ambulantu.

Kada se kamen poveća u mokraćnoj bešici može izazvati ozbiljne bolove i Vaš pas može početi da cvili prilikom mokrenja. Veterinar izvršava laboratorijsku analizu urina psa kako bi utvrdio da li se kamen može osetiti, uglavnom će biti potrebno uraditi ultrazvučni pregled ili rentgenski snimak da bi se potvrdilo prisustvo kamena u mokraćnoj bešici.

Veterinar može da pomogne psu da izbaci kamenje pomoću katetera ili, ako je to neizvodljivo, operacijom. Posle toga mora da se ispita sastav tog kamenja i odredi odgovarajuća dijeta, kako bi se sprečilo njegovo ponovno stvaranje. Postoje i posebni dodaci hrani za pse u vidu tableta ili praha, koji pomažu da se, uz normalnu ishranu, više ne stvara kamenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *