Kakvu boju glasa ima vaš pas – bariton ili bas?

Nebrojeno puta svakome od nas desilo se da bez greške po boji glasa prepozna sagovornika s druge strane žice. Čak i ako nekoga ne poznajemo, na osnovu glasa možemo da odredimo kog je pola ili starosti. Naučnici su utvrdili da na sličan način možemo suditi o psima na osnovu njihove boje glasa.

strah-pas

U Budimpešti je sproveden eksperiment sa osam pasa – tri muška i pet ženskih, među kojima je nekoliko pripadnika rase mađarski mudi. Snimljeno je po sto laveža od svakog od pasa koji su bili smešteni u sedam različitih situacija – osavljeni sami, vezani za drvo; u igri s loptom; u simuliranom napadu drugog čoveka na njihovog vlasnika; u hranjenju; u društvu nepoznatog čoveka; u spremanju za izlazak s vlasnikom. Lavež je meren i analiziran uz pomoć računarskih modela.

Pokazalo se da su istraživači na osnovu „boje glasa” psa mogli u 85,13 odsto situacija da odrede pol psa, a starost su bez greške pogađali u 80,25 procenata. Zadatak da se identifikuje situacija u kojoj se nalazi pas obavljena je sa 55,5 odsto preciznosti. U 67,63 odsto situacija istraživači su uspeli da na osnovu laveža prepoznaju psa rase mudi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *