Kakvi će psi psi biti u budućnosti

Psi mogu da predvide i razumeju ljudsko ponašanje bolje nego ikada, tvrde britanski naučnici sa Abertej Univerziteta u Dandiju, sugerišući da budućim generacijama možda neće biti potrebna nikakva obuka.

Hiljadu godina druženja sa ljudima imalo je izuzetan uticaj na razvoj kognitivih sposobnosti pasa. Kroz proces pripitomljavanja psi su prihvatili ljude kao “socijalne partnere”, pa samim tim veoma dobro reaguju na naše ponašanje.

Tim evolutivnih biologa analizirao je ponašanje 24 psa – od dobro dresiranih, do onih bez imalo dresure. Primećeno je da nema razlike između dresiranih i nedresiranih pasa prilikom shvatanja i obavljanja jednostavnih neverbalnih komandi, kao što su pokazivanje prstom i klimanje glavom.

njuskanje

Razlika je primećena jedino u zavisnosti da li psu poznata osoba zadaje neverbalnu komandu.

“Međusobnim upoznavanjem, psi pokazuju sve veću pažnju čoveku, što bi moglo da znači da će sa daljim zbližavanjem oni biti u stanju da efikasnije ‘pročitaju’, pa čak i predvide ljudsko ponašanje”, objasnila je istraživačica Kler Kaningem.

Ako se ovakve sposobnosti mogu preneti sa jedne generacije na drugu, vremenom će naši mezimci postajati sve “pametniji” i bolje će predviđati naše ponašanje. Zaključak studije jeste da kognitivni razvoj pasa zavisi od njihovog DNK, a ne od obuke.

Autor: Životinje.rs

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *