Kako rešiti problem prekomernog cviljenja?

Vaš pas upozno cvili i vi proste ne znate šta da radite sa njim. Zabrinuti ste i spremni da ga odvedete kod veterinara. pre nego što to uradite pročitajte razloge zašto psi cvile…

Psi cvile iz više razloga – vaš pas može cvileti jer želi nešto ili zbog toga što je uzbuđen. On može cvileti jer je prestrašen ili zabrinuti zbog nečega. Pas koji pokazuje smireno ponašanje može cvileti kao deo interakcije sa drugim psima ili ljudima.

Psi koji pate od problema razdvajanja mogu cvileti kada ih napuste, uz drugo ponašanje kao što je hodanje gore-dole, slinavljenje i destruktivno ponašanje. Ako vaš pas pokazuje ovakvo ponašanje, posavetujte se sa veterinarom kako najlakše rešiti teskobu kod psa.

pas zavija

Psi cvile i zbog zdravstvenih razloga, koji uključuju bol i sindrom kognitivne disfunkcije. Svakako obavestite veterinara ako je cvilenje vašeg psa povezano sa osjećajem bola ili ako primetite neke promene u ponašanju.

Otkrijte problem

Najbolji način kako da se se nosite sa cvilenjem je da otkrijete njegov uzrok i promenite ponašanje psa na temelju treninga baziranog na nagradama. U svakoj situaciji u kojoj vaš pas oseća preteranu teskobu kažnjavanje nije dobra metoda.

Ako kaznite psa zbog cvilenja ono može prestati, ali teskoba će i dalje biti prisutna. Zapravo se može čak i pogoršati, a vaš pas će na nju reagovati na mnogo opasniji način, na primer ugrizom.

Tačni uzroci cvilenja ne mogu se uvek tačno identifikovati. Vaš pas može cvileti kada mu se približi druga osoba ili pas. Ovo može značiti da je uzbuđen ili da je preplašen. Ako je vaš pas uzbuđen, ublažite pozdrav i prebacite pažnju psa na nešto drugo kako bi smanjili cvilenje.

Ako se vaš pas plaši, moraćete da savladate njegov strah kako bi prestao sa cvilenjem. Ako mislite da je strah razlog zbog kojeg vaš pas cvili, potražite savet veterinara.

Kako zaustaviti cvilenje

Što je vaš pas više zauzet raznim aktivnostima tokom dana, kao što je igranje, šetnje ili igre pronalaženja skrivene hrane, manje će biti napet i sklon cvilenju. Preusmerite psa koji cvili na neku bolju aktivnost, kao što je traganje za skrivenim komadom mesa u vrtu ili žvakanjem koske. Pas koji cvili kada je uzbuđen ili nervozan može se naučiti da se opusti nizom vežbi za smirenje.

Psi koji cvile kako bi privukli pažnju ili dobili stvari koje žele, kao što su hrana, poslastica ili igračka zahtevaju različite načine dresure. Ako vaš pas posebno cvili u vreme obroka, zatvorite ga u drugu prostoriju dok mu pripremate obrok. Tako možete smanjiti uzbuđenje ili teskobu.

Ako pas cvili zbog određene situacije koja ga čini nervoznim, povećajte njegovo poverenje u situacijama koje ga uznemiruju. Na primer, ako je vaš pas nervozan kada odlazi kod veterinara, isplanirajte posetu u kojoj će vaš pas samo dobiti poslasticu od veterinara ili se malo maziti. Na taj način smanjićete nervozu kod psa, a samim time i cvilenje. Kada se pseće emocionalno stanje promeni i cvilenje se smanjuje samo od sebe.

Imajte na umu da će nagrađivanje poželjnog ponašanja povećati verovatnoću da ga vaš pas ponovi. Ako razgovarate sa psom dok cvili, nagrađujete cviljenje, što znači da će ga vaš pas to ponavljati. Čak i negativan odgovor, kao što je vikanje na psa koji cvili, može na neki način da bude nagrada za ponašanje. Sa druge strane, vikanje na psa dok cvili može da poveća teskobu, što će samo rezultirati pojačanim cvilenjem.

Kada vaš pas cvili, najbolje ga je ignorisati, što ćete najjednostavnije učiniti ako okrenete glavu i prekinete svu interakciju sa psom. Cvilenju nikada ne pridajite pažnju, čak ni onu negativnu. Podstaknite pozitivno ponašanje tako što ćete psa nagraditi kada je tih. Tako povećavate verovatnoću da će u budućnosti pas na stresne situacije reagovati bez cvilenja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *