Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako zaštititi psa od buva?

Evo nekoliko korisnih saveza uz pomoć koji ćete uspedi koliko-toliko da sačuvate psa od buva.

Buve u kući:

-Usisavanje: procenjeno je da redovnim usisavanjem može da ukloni 50% jaja buva sa tepiha i nameštaja. Prilikom usisavanja treba obratiti pažnju na ona mesta na kojima pas spava – njegovo ćebe, njegova omiljena fotelja, parče tepiha ispod stola…

-Nabavite sprej ili neki drugi oblik dezinficijensa koji je ujedno i insekticid i larvicid, tj.koji ubija i odrasle i nerazvijene oblike parazita. Pazite da poizvod koji ste odabrali bude bezbedan za sve u vašem domu (kućne ljubimce, decu, astmatičare…). Veterinar može da Vam pomogne u izboru proizvoda koji će najviše odgovarati Vašim potrebama. Ako je infestacija previše ozbiljna, pozovite u pomoć profesionalne istrebljivače insekata.

-Perite ležaj svog psa svake nedelje i tretirajte ga insekticidima.

-Nemojte da zaboravite garažu, podrum, svoj automobil, ili bilo koju drugu prostoriju u kojoj bi pas mogao da boravi.

Buve u dvorištu:

-Kontrola populacije buva u spoljašnjoj sredini podrazumeva tretiranje travnjaka, pseće kućice, trema i sl. insekticidima koji su ujedno efikasni i bezbedni za okolinu. Obratite posebnu pažnju na vlažna i topla mesta, kao i tamo gde pas provodi najviše vremena.

buve

 Zdravo i čisto krzno:

Postoji mnogo proizvoda koji su namenjeni za tretiranje kućnih ljubimaca i koji su jako efikasni kada su u pitanju buve: šamponi, sprejevi, puderi, ogrlice, spot-on i pour-on preparati… Imajte na umu da dok ne uginu sve buve iz kuće i dvorišta, pas neće biti sasvim bezbedan. U zavisnosti od toga koliko ozbiljan problem infestacije ste imali, uništavanje dosadnih insekata može da potraje i do nekoliko meseci.

Preparati za lokalnu primenu – ovi preparati se uglavnom jednom mesečno aplikuju na kožu psa, na greben ili duž leđa. Pažljivo pročitajte uputstvo proizvođača ili se posavetujte sa veterinarom kako i koliko često ćete određeni preparat primenjivati.

Sprej – kada koristite sprej, ne morate da natopite psa tečnošću, ali potrudite se da poprskate svaki deo njegovog tela. Nemojte prskati tečnost oko glave, već pokvasite parče vate i njime pređite preko osetljivog dela oko očiju i ušiju. Koristite napolju, ili u dobro provetravanoj prostoriji.

Šampon – šamponi koji se preporučuju protiv buva i krpelja mogu samo da pomognu psu da se otarasi buva koje su već na njemu, ali ne i da ga dugoročnije štite. Šampon treba da se nanese na telo psa i sačeka 10 minuta pre temeljnog ispiranja. Takođe treba zaštititi oči i uši životinje.

Ogrlice – ogrlice mogu da budu izuzetno efikasne ako se pravilno koriste. Ogrlica treba da bude pričvršćena tako da možete da stavite dva spojena prsta između ogrlice i vrata psa. Višak ogrlice treba odseći, inače bi psi mogli da dohvate i grickaju kraj koji visi. Pročitajte informacije o roku trajanja i efektivnosti proizvoda. Neke ogrlice gube efikasnost kada se kvase, pa ako Vaš pas voli da pliva, ovo verovatno nije najbolje rešenje.

Češalj – ovaj proizvod je najčešće nepravedno izostavljen kada se nabrajaju proizvodi za zaštitu od ektoaprazita. Postoje specijalni češljevi sa malim promerom između zubaca. Posle upotrebe treba ih potopiti u vodu sa nekim dezinficijensom koji će ubiti buve. Oni su aspolutno netoksični i svakako najbolji izbor za bolesne i gravidne životinje, kao i štenad. Nedostatak je što češljanje oduzima mnogo vremena i što ne može mnogo da pomogne ako pas ima alergiju na buve.