Evo saveta kako psu dati sve što mu je neophodno, a ipak uštedeti!

Skoro da nema osobe u Srbiji, ako izuzmemo izuzetke, koji jedva sastavljaju kraj s krajem, a ima i onih koji solidno žive, ali samo do polovine meseca, pa kada im nestane novac, pozajmljuju, vraćaju i tako u krug. Međutim, dobro je da i dalje ima onih kojima nije žao da kupe nešto psu, ali i onih koji nažalo9st izbacuju pre na ulicu zbog toga što nemaju kako samo kažu s čim da ih hrane. Bilo kako bilo, vaš mezimac ne sme da trpi ako vi ne raspolažete obilnim prihodima. Kako bismo vam malo olakšali, evo nekoliko saveta kako ljubimcu omogućiti sve što mu je neophodno, a ipak uštedeti.

– Za početak, ukoliko još uvek nemate ljubimca, a želeli biste, potpuno je besmisleno izdvajati veliku sumu novca za njegovu kupovinu. Zašto jednostavno ne posetite neki od azila u vašem gradu i pogledali šta oni „nude“? Toliko je lepih i pametnih životinja, mešanaca ali i rasnih, koji u azilima čekaju da ih neko uzme u naručje i odvede kući.

Young woman hugs Morkie breed dog

– Osobe koje rade kao „šetači pasa“ sigurno dobro obavljaju svoj posao, ali zar nije lepše izdvojiti malo vremena i odvesti svog psa u park. Odmorićete misli od stresnih situacija na poslu ili sa lekcija koje treba naučiti za kontrolni. Svež vazduh i fizička aktivnost, a uz to i kvalitetno vreme sa najboljim prijateljem!

– Kupujte hranu za ljubimce u velikim količinama! Znamo da je nezgodno odjednom izdvojiti veću sumu novca, ali to se zaista isplati. Stavite gramažu i cenu manjih i većih pakovanja na papir i računica će biti jasna!

– Iako rutinski veterinarski pregledi deluju kao potpuno nepotrebno izlaganje trošku, oni vas mogu spasiti od plaćanja nekog obimnijeg zahvata veterinara, koji košta višestruko više od pregleda. Setite se da ljubimac ne ume da vam kaže kada se ne oseća dobro, a simptomi često dođu tek kada „vrag odnese šalu“ i bude kasno.

Naravno, sterilizacija je obavezna, jer je ipak jeftinije platiti ovaj jednostavan zahvat nego odgajati mladunce koje nemate uslova da čuvate.

– Pogledajte šta se u pet šopovima prodaje kao igračka za pse i mačke. Zašto ne probate da napravite nešto slično. Na primer, mace vole loptice i važno im je da igračka šuška i da je šarena. Pa, svi imamo kese u kući i umemo da od njih napravimo klupko. Lopticu možete zavezati za jedan kraj konopca, a drugi kraj držite u ruci – odličan trening za mace koje se slabo kreću.

Zbog nedostatka u kućnom budžetu mnogo ljubimaca u završi u azilima. Potrudite se da ne budete jedan od vlasnika koji se nepromišljeno odruču ljubimca jer veruju da će tako smanjiti pritisak na budžet porodice. Vi ste „krivi“ što je on postao deo vaše porodice, pa ste samim tim za njega i odgovorni.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *