Kako uspostaviti hijerarhiju kroz vaspitanje

Svoju dominaciju nikada ne treba da dokazujete nasiljem,  bezosećajnošću, iskaljivanjem besa, bahatošću i bezobzirnim ponašanjem.

Dominacija nad psom se uspostavlja pre svega najosnovnijim
vaspitanjem psa. Vaspitanjem stvarate ljubimca koji je pod kontrolom, ali i koji uživa u sigurnosti i stabilnosti rutina i uspostavljenih pravila. Već od trećeg meseca počnite da učite štene osnovnim komandama poslušnosti („Ne!“, „Sedi“, „Čekaj“, „Dođi“).

Ne budite nestrpljivi i oštri, ne kažnjavajte psa ako odmah ne nauči komandu, jer svaki pas ima različite sposobnosti učenja. Obilno ga nagradite (bolje pohvalom, češkanjem omiljenih mu mesta ili igrom, nego hranom) svaki put kada uspešno obavi zadatak.

Poštujte rutine odnosno raspored aktivnosti.

Hrana ne sme biti dostupna psu kad god je zatraži, već samo onda
kada treba da je dobije. Dajte mu „rok“ od oko pola sata da jede, a zatim sklonite ostatke hrane, ukoliko ih ima.

Jako je efikasno naučiti psa da ne jede dok mu ne date dozvolu, tj. izdate dozvolu. Stavite hranu ispred njega, ali mu ne dopuštajte da jede, pri tom mu ponavljajući komandu „Čekaj“. Posle ne manje od 10 sekundi izgovorite „Jedi“ i pustite ga da jede. Pomazite ga i pohvalite. Ovako uspostavljate kontrolu nad najosnovnijom stvari u životu psa – a kontrolišući nešto toliko bitno kao što je hranjenje, lakše ćete kontrolisati i sve ostalo.

Jednom „Ne“ je uvek „Ne“! Razmislite unapred šta ćete psiću dopustiti, a šta ne i trudite se da ne menjate pravila. Budite pravedni i dosledni. Psi osećaju nepravdu. Nedosledno ponašanje ih čini nesigurnim, nesigurnost izaziva strah, a strah može voditi u agresivnost.

Ne dozvolite psu da reži na vas ili da ka vama ispoljava bilo kakve znake agresivnosti – u ovakvim slučajevima ga uhvatite za kožu sa gornje strane vrata, blago, ali čvrsto protresite i spustite u ležeći (pokorni) položaj, uz glasno „Ne!“. Štene u toku igre ispušta različite glasove, ali dominantno režanje ćete prepoznati po tome što dolazi iz dubine grla. Ukoliko se događa u toku igre, posebno se skoncentrišite da razlučite da li je ponašanje samo
razigrano ili i dominantno – ne reagujte impulsivno i ishitreno!

Ne dozvolite da se previše grubo igra sa vama ili drugim članom porodice, pogotovo sa decom. Ovo se prvenstveno odnosi odnosi na grickanje, skakanje i zaletanje u noge.

Ne dozvoljavajte psu da vas vuče na povocu. Od malena ga učite da ide uporedo s vama, uz nogu.

I psi koji su mali rastom imaju jake vilice i oštre zube, pa vam posedovanje patuljastog psa nije opravdanje da ga jednostavno pustite da radi po svome.

Iz priručnika za pse

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *