Kako urediti stan kada imate kućnog ljubimca

Ako ste među onima koji svaki dan čine nešto da bi usrećili svoje kućne ljubimce, onda je ovo pravi vodič za vas. Pogledajte kako vaš stan ili kuća uz nekoliko trikova može da postane i idealan dom za vašeg kućnog ljubimca. Predstavljamo vam pet ideja zbog koji će vas ljubimci jednostavno obožavati.

 

Sofe po meri ljubimaca

Dizajneri i proizvođači nameštaj sve više prilagođavaju ljudima koji imaju kućne ljubimce, pa su mogućnosti za uređenje doma po meri ljubimca sve raznovrsnije. Najkreativnije ideje za sada nudi koreanski dizajner Seundži Mun, a među komadima koje je dizajnirao posebno se ističu sofa sa kućicom za pse i sofa po meri mačke sa integrisanim tunelom u kojem vaš ljubimac može da se igra i istražuje dok vi odmarate u udobnom nameštaju.

 

Ako vam se sviđaju navedene ideje, a ovi komadi vam nisu najpristupačniji, rešenja koreskog dizajnera mogu poslužiti kao inspiracija za samostalan zahvat na nameštaju koji već posedujete jer je ove “dodatke” relativno lako ugraditi, posebno u slučaju “kućice za pse”. Najveća prednost ovakvog nameštaja je u tome što će vam ljubimac uvek biti “na dohvat ruke” bez zauzimanja prostora na samom nameštaju, a imaće i specijalan kutak za sebe što će ojačati njegov osećaj pripadnosti, a samim tim uticati i da se oseća posebno.

 

 

Stepenice za male istraživače

 

Verovatno ste primetili da kućni ljubimci obožavaju da “istražuju” teritoriju, čak i kada svakodnevno borave u njoj ili je često posećuju. To posebno važi za mačke, koje vole da istražuju i po vertikali, pa ćete ih često naći na zavesama, policama ili nameštaju. Ako ste rešili da udovoljite svom ljubimcu, stepenice, pa čak i one najmanje, biće njihova omiljena zanimacija u enterijeru, a uz odabir adekvatne boje, materijala i oblika, ova “egzibicija” može i ulepša enterijer vašeg doma.

 

 

Moderne kućice

 

Ako nemate dovoljno prostora za standardnu kućicu za psa ili mačku, razmislite o multifunkcionalnim, a modernim rešenjima, jer u svakom boljem salonu nameštaja možete pronaći razne komade nameštaja koji ujedno mogu biti i odlična kućica za ljubimca. Tako, na primer, moderne saksije za cveće mogu biti i idealno skrovište za vašeg psa ili mačku, a idealno će se uklopiti u enterijer i zauzeti minimalno prostora.

 

“Kućica” će pri tom biti neupadljiva i neprimetna, što je idealno rešenje za pse i mačke koji su poznati kao velike spavalice, pa će moći da uživaju u miru čak i kada imate goste. Dodatna prednost ovakvih kućica je u tome što će ljubimci upravo zbog te skrivenosti sami moći da biraju kada je pravo vreme za druženje, a ostatak vremena mogu provesti u svom ušuškanom kutku.

 

 

Prolazi na zidu i vratima

 

Otvori na zidu i vratima daju vašim ljubimcima veći osećaj slobode, jer im je na taj način prostor za kretanje proširen, posebno ako imaju svoj prolaz na ulaznim vratima. Ako živite u kući, to je posebna pogodnost jer će vam olakšati i obaveze prema ljubimcu koji će sam moći da bira kada je vreme za šetnju ili, pak, kada je vreme za povratak u kuću.

 

Iako je za “mini vrata” potrebna minimalna intervencija u enterijeru, za pse i mačke je to definitivno jedna od najbitnijih privilegija koje možete da im obezbedite. Ne zaboravite da upravo od takvih sitnica zavisi da li će se vaš ljubimac osećati kao “svoj na svome” ili kao stranac u neprilagođenom prostoru.

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *