Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako upoznati psa i mačku?

Mačke i psi su arhineprijatelji, ali u mnogo slučajeva se dešava da postanu nerazdvojni prijatelji u domaćinstvu. Naravno, nikada ne znate kako će pas reagovati kada u kuću uvedete novog ljubimca, ali evo nekoliko saveta kako da proces prihvatanja prođe što bezbolnije.

Pre svega morate svog psa naučiti najosnovnijim komandama, kao što su dođi, sedi, lezi, stani, ne, kako biste mogli u toku upoznavanja da kontrolišete njegovo ponašanje. U trenutku kada mačku predstavljate psu, poželjno je da sedi, a ohrabrujte pozitivno ponašanje tako što ćete pri ruci imati njegove omiljene slatkiše.

Psa i mačku je u početku najbolje držati u odvojenim uglovima sobe, a upoznavanje bi trebalo da teče onolikom brzinom koliko je mačka kao nepoverljivija od psa spremna da prihvati. Ukoliko se mačka ponaša uplašeno ili agresivno, znači da sve teče previše brzo.

Morate paziti svo vreme da pas igrajući se nenamerno ne povredi mačku. Potrebno ga je naučiti da prema njoj ne može da se ophodi kao prema ostalim psima, što zaista zahteva neko vreme prilagođavanja.

Ovo je samo nekoliko ključnih saveta, a za sve ostalo bi trebalo da se konsultujete i sa stručnim licima, kao na primer sa veterinarom.