Kako umiriti hiperaktivnog psa

Nabavili ste psa i naprosto ga obožavate, kako raste upoznajete se, ali vremenom shvatite da imate hiperaktivnog psa. vratite se umorni sa posla, a vaš pas skače po vama i odmah želi napolje, a kada ga izvedete šetnje traju satima, ali njemu nije dosta. Čim vidi da se obuvate i on kreće ka vratima… Kako onda da ga umirite, kad umirivanje hiperaktivnog psa može da traje ceo dan. Hiperaktivnost kod psa može prerasti u problem sa mnogo uzroka, ali i rešenja. Većina ovakvih problema nastaje iz dosade ili nedostatka stimulacije. Treba pronaći način da se energija psa tokom dana pravilno usmeri.

Postoji nekoliko tehnika za rešenje ovog problema:

 

1. Vežbajte

Vežbanje je sastavni deo dana ako imate hiperaktivnog psa. Psi su puni energije i premalo kretanja kod njih može izazvati destruktivno ponašanje. Odvedite ljubimca u šetnju, brzo hodanje ili na trčanje što češće u toku dana (na primer 2-3 puta dnevno po 45 minuta). Time ćete izmoriti svog ljubimca. Ako vaš pas ima mnogo neutrošene energije, duge šetnje su takođe jedan od rešenja ovog problema, a i na taj način pas će preusmeriti svoju energiju tamo gde želite.

americki-vodeni-spanijel-pas-more-obala-trcanje

2. Zaposlite ga

Zadajte mu neki zadatak i tako mu daje zanimaciju tog dana. Zaposlite psa pri svakodnevnoj radnji. Možete vežbati naredbe sedanja, ustajanja, donošenja, ili pri šetnji pas može biti zadužen za nošenje određenog dela tereta. Hiperaktivnost kod psa može nastati kako iz fizičkih potreba, tako i iz psihičkih. Davanje zadataka ljubimcu pomažete mu da usmeri svoju energiju na nešto drugo. Vaš pas će biti fokusiran na primer na hvatanje loptice, traženja skrivenih predmeta i sl.

 

3. Slušajte umirujuću muziku

Pored zadataka i vežbanja, rešenje ovog problema može biti i slušanje umirujuće muzike kao što su neka sporija klasična dela, zvukovi prirode i slično. Kao što muzika utiče na ljude, istraživanja su pokazala da muzika smiruje i pse. Pronađite neku umirujuću muziku i pustite je svom psu.

4. Ostanite smireni

I naravno, najvažnija stvar u ovakvoj situaciji je da vi ostanete smireni. Ako počnete da se nervirate, pas će to osetiti, te će i sam postati više fokusiran, jer su psi vrlo osetljivi i intuitivni kada je u pitanju prepoznavanje emocija. Ako ostanete smireni i zračite mirnom i pozitivnom energijom, vaš pas će to osetiti i smiriće se. Vaš pas je ogledalo vas. Vaša energija će se odražavati na njega.

 

Kada je pas uzbuđen manje je u stanju da jasno razmišlja i sluša. Kada se emocije kod psa previše uzdignu, potreban je period hlađenja i to je jedan od načina da se reši ovaj problem. Psu koji je previše hiperaktivan potreban je smireni vlasnik. Budite strpljivi, uporni i dosledni u rešavanju ovog problema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *