Kako ukloniti pseću dlaku sa tepiha…

Ako ste poput većine vlasnika kućnih ljubimaca, onda su vaš pas voljeni članovi porodice, jer vam daje bezuslovnu ljubav, ne prigova i samo vas umiljato podsećaju kada večera kasni. Nije da kućni ljubimci ne žele da počiste za sobom – oni to ne mogu. Ali posao čišćenja dlaka kućnih ljubimaca možete da svedete na najmanju moguću meru prateći ove savete.
Uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca sa nameštaja
Pseća dlaka se lako naelektriše i lepi za mnoge površine. Evo nekoliko načina za njeno uklanjanje sa nameštaja:

– Da biste dlaku kućnih ljubimaca uklonili sa drvenog nameštaja, koristite mekanu, pamučnu krpu na koju ćete naneti sprej za poliranje nameštaja ili antistatički sprej protiv prašine. Sprej će eliminisati električni naboj, olakšati uklanjanje i smanjiti šansu da se dlaka ponovo zalepi na tu površinu.

– Da biste dlaku kućnih ljubimaca uklonili sa tapaciranih površina ili posteljine, stavite gumene rukavice i blago ih navlažite. Zatim pređite rukom preko površine i dlaka će ostati na rukavicama. Sperite rukavice kada se na njima nakupi dosta dlaka i ponovo ih navlažite po potrebi.

Uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca sa tepiha i podova
Ako imate psa znate koliko se brzo nakuplja njihova dlaka. Loptice od dlake u uglovima prostorije i koje se formiraju na tepihu nisu samo neprijatan prizor već takođe sadrže alergene i prašinu. Održavanje zdravog i privlačnog doma zahteva svakodnevno usisavanje, naročito ako imate dugodlakog kućnog ljubimca ili ako u kući imate više krznenih prijatelja.

– Ako vam dnevno usisavanje zvuči kao prevelika obaveza, razmislite o robotizovanom usisivaču. Ovi automatski uređaji mogu sami da čiste i veoma su zgodni ako imate kućnog ljubimca. Samo se pobrinite da nabavite onaj sa odgovarajućim funkcijama.

petopedija-linjanje-pasa-3

Robotizovani usisivači za dlaku kućnih ljubimaca
Potražite robotizovani usisivač koji je posebno napravljen za prikupljanje dlaka kućnih ljubimaca. Modeli pojedinih proizvođača koriste patentiranu tehnologiju koja je dizajnirana za bolje prikupljanje dlaka kućnih ljubimaca i sprečava da se ona obmota oko četki usisivača. To smanjuje potrebu za ručnim održavanjem i obezbeđuje efikasan rad usisivača bez potrebe da stalno uklanjate dlake.

Vaš usisivač bi takođe trebalo da ima HEPA filter koji zadržava fine čestice životinjske peruti, ostale alergene i prašinu tako da se oni ne izbacuju nazad u vazduh. Ovo je naročito važno ako članovi vaše porodice ili prijatelji imaju alergije ili astmu. HEPA filter koji može da se pere vam omogućava da iz njega uklonite sve čestice pre ili posle temeljnog čišćenja.

Što je robotizovani usisivač inteligentniji, prikupiće više dlaka vaših kućnih ljubimaca. Režim za čišćenje određenog mesta na usisivaču omogućava temeljeno čišćenje omiljenog mesta za spavanje vašeg psa ili mačke na tepihu dok će se režim za čišćenje ivica pobrinuti da loptice od dlake koje se nalaze u ćoškovima ne promaknu usisivaču. Opcija Virtuelna ograda na ovakvim usisivačima vam omogućava da ograničite područje za usisavanje – na primer, da bi uređaj bio podalje od posude za hranu i vodu vašeg kućnog ljubimca.

Uklonite sa odeće dlaku vašeg kućnog ljubimca
Dlaka kućnih ljubimaca može lako da se zaglavi između vlakana u odeći. Zato su lepljivi valjci obično efikasniji za njeno uklanjanje od četkica za uklanjanje vlakana. U nuždi, obmotajte providnu samolepljivu traku ili krep traku oko dlana tako da lepljiva strana bude spolja i dodirujte odeću trakom. Ako na odeći ima dosta dlaka, možda bi bilo dobro da prvo koristite metod sa navlaženom gumenom rukavicom koji je opisan iznad, a zatim dovršite lepljivim valjkom.

Ne dozvolite da vam neprijatna pseća dlaka umanji uživanje u inače ljupkom kućnom ljubimcu. Kada savladate metode za uklanjanje dlaka, provodićete više vremena sa ljubimcima a manje vremena čisteći za njima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *