Kako ukloniti mrlje i mirise sa tepiha od kućnih ljubimaca?

Imate psa? Onda znate o čemu govorimo. dlake su na sve strane. Ali bez brige. Nećete morati stalno prati tepihe. Mi imamo druga rešenja za prijatan miris bez obzira na njihove nestašluke.

Kad su životinje u kući, nikada nije savršeni red. Na nered se još možemo navići, ali šta je sa mrljama i neprijatnim mirisima? Evo nekoliko rešenja za te probleme. Zapamtite da pre nego što nanesete ijedno od ovih sredstava na vaš tepih, prvo ga isprobajte na manjem (i skrivenom) delu, kako ga ne bi uništili.

Za čišćenje tepiha

S ovim sredstvom je zabavno čistiti, ali je ujedno zabavno i napraviti ga. Jednostavno pomešajte jednake delove vode i tečnog deterdženta i mešajte to ručnim mikserom dok se ne zapeni. Sunđerom ga nanesite na mrlju i nežno trljajte. Nakon toga obrišite i osušite tepih čistom krpom.

Za neprijatne mirise

Ako imate psa sigurno mu se desilo da uradi “ono” na tepihu (mislimo na ono ređe), onda najpre pomešajte vodu i deterdžent ili sapun kako bi uklonili što je moguće više urina. Dobro isperite područje nakon pranja.

Nakon toga odmah nanesite belo sirće na dotično mesto (pre toga isprobajte utiče li sirće na vaš tepih na manjem delu površine).

Dobro ga utrljajte i čekajte da se osuši. Nakon toga nanesite sodu bikarbonu. Pustite i sodu da se u potpunosti osuši. Kad se zaista u potpunosti osuši, dobro usisajte to mesto.

Uopšteno za uklanjanje neprijatnih mirisa sa vašeg tepiha najpre ga očistite sa malo sode bikarbone. Ostavite da se osuši preko noći i usisajte. Zatim sledi tretman sa sirćetom. Pomešajte dve šolje belog destiliranog sirćeta i 3,8 l vode. Operite tepih tom smesom i isperite. Miris sirćeta nestaće kroz par sati.

Tepih-osveženje

Pomešajte dve šolje boraksa (pronaći ćete ga u prodavnicama kod sredstava za pranje rublja) i 25 kapljica nekog od eteričnih ulja. Pazite da je ulje jednako raspoređeno, odnosno, dobro pomešano sa boraks. Promešati smesu i nanesite na tepih. Ostavite tako nekoliko minuta pa usisajte.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *