Kako ukloniti dlake kućnih ljubimaca

Obožavamo ih i mazimo ih, ali kada nam njihove dlake stvore probleme onda ih malo manje volimo. Ali, samo malo. Dlake kućnih ljubimaca, ipak, možete držati pod kontrolom.

Gotovo svaka životinja ima drugačije krzno i dlake im opadaju u drugačijim terminima. Dve stavke su svakako važne, a, na žalost, često ih zanemarujemo – usisavanje i četkanje. Čišćenje, usisavanje, briskanje (i što manje tepiha) treba biti malo češće kada imate čupavog drugara u kući. Mačke i pse, posebno ako se češće linjaju, treba četkati jednom ili dva puta sedmično. Četkajte ih na nekom pokrivaču ili u kadi i tek onda se bacite na usisavanje.

čišćenje pranje
Gumene rukavice
Gumene rukavice su jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih načina da uklonite dlake kućnih ljubimaca sa nameštaja, podova, odeće. Delotvornije su od valjka za čišćenje dlaka, a možete koristiti uvek istu rukavicu.

Gumenu ili lateks rukavicu pokvasite malo, ali pazite da ne bude previše mokra, samo vlažna. Najbolje je da je samo poprskate vodom. Pređite rukavicom preko mesta gde je vaš ljubimac “posejao” dlake – u jednom smeru. Dlake će se skupljati u loptice, a vi pazite samo da rukavicu operete povremeno da ne biste vratili deo dlaka koje ste pokupili na nameštaj.

Sunđer
Nameštaj je dobro povremno usisati i očetkati, a ostatak dlaka možete pokupiti sa običnim kuhinjskim sunđerom (koji ste izdvojili samo za ovu namenu). Vlažnim sumđerom prelazite preko tepiha i nameštaja, najbolje sa abrazivnim delom da bolje pokupite dlake.

Balon
Naduvajte balon i trljajte ga preko površine na kojoj ima dlaka. Zahvaljujući statičkom elektricitetu dlake će se zalepiti za balon. Skinite ih, pa ponavljajte postupak.

Samolepljiva traka
Ovaj stari trik je jednom delom delotvoran kao i valjak, ali je jeftiniji. Traku omotajte oko ruke i prelazite preko nameštaja i mesta gde ima dlaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *