Kako trenirati psa za izložbu

Originalna svrha izložbi bila je ocenjivanje uzgajivača. Mnogi od njih nisu parili izložbene pse sve dok oni ne osvoje nagradu. Psi koji su najbliži zadovoljavanju svih standarda rase, po strukturi i temperamentu, bili su ujedno i najpoželjniji.

Šta je potrebno za uspeh?

Šta obezbeđuje uspeh i pobedu na izložbi pasa? Osim što pas mora biti savršeni predstavnik svoje rase, on mora uživati u onome što radi. Deo onoga što mu obezbeđuje uspeh je opuštenost na sceni. Jedini poznat način da pas pokaže da voli to što radi je razvoj njegovog užitka kroztehniku pozitivne nagrade.

Važan deo slagalice uspeha predstavlja odnos između psa i trenera. Kako bi pas uživao u onome što radi i osećao se ugodno i opušteno u ringu, potrebno je da između njega i trenera ili hendlera postoji jaka veza, bilo da je trener/hendler njegov odgajivač, vlasnik ili profesionalni vodič/hendler.Trening metodom klikera i pozitivne nagrade može pomoći u jačanju ove veze. Metodi koji su fokusirani na pozitivnu nagradu, pre nego na fizičku kaznu, dozvoljavaju psu da veruje vodiču i da se oseća bezbedno.

pas pored noge1

Ovaj vid treniranja, kao i drugi pozitivni metodi, postao je popularan u različitim oblastima treniranja pasa, od vaspitavanja porodičnih ljubimaca do pripremanja za velika profesionalna takmičenja.

Treniranje nagradom ne samo da može da nauči psa kako da nastupa, već i da u tome uživa. Pozitivni trening omogućuje psu da isprobava stvari bez bojazni da će biti fizički kažnjen na bilo koji način. Ovo, za sebe i po sebi, predstavlja veoma moćan metod, naročito kada je deo krajnjeg cilja da pas pokaže da se zabavlja.

Postoje tri vrste ponašanja koja pas mora da savlada. On mora biti u stanju da se pravilno kreće (gait), da zauzme pravilan stav (stack) i dopusti da ga pregledaju.

Gait podrazumeva kretanje određenom brzinom, u odgovarajućem položaju, bez zatezanja povoca, kako bi sudija mogao da proceni pseće pokrete.

Stack predstavlja sposobnost da pas mirno stoji, na zemlji ili stolu, tako da sudija može da ga posmatra.

Najzad, izložbeni pas mora biti sposoban da stoji mirno dok ga sudija posmatra. Sudija mora da dođe u fizički kontakt sa psom kako bi stekao uvid u njegovu građu.

Oprema

Kako biste najbolje pokazali svog psa na izložbi, potrebni su vam posebna ogrlica i povodac.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *