Kako trenirati psa uz pomoć pelene

Kupujući pelene – prostirke za štence često mislimo da kupujemo dodatak redovnoj higijenskoj opremi za svog psa koja vlasnicima pruža određeni komfor te većina pasa koji žive unutar stana ili kuće koriste ove pelene doživotno. Ipak to nije prvenstvena namena ovih pelena. Njihova namena je da naučimo psa gde je wc i da ne vrši nuždu po kući, odnosno predviđene su za period obuke.

Kako obučavamo psa pomoću pelene?

Pelenu stavimo na mesto gde nam neće smetati a gde će je štene lako uočiti. Kada primetimo da se štene sprema da izvrši nuždu odnesemo ga na pelenu i nagradimo. Ovo se obično dešava posle jela, posle konzumiranja vode, pre i posle spavanja. Ukoliko štene baš odbija da ostane na peleni dok ne izvrši nuždu, dobro je da mu na čistu pelenu stavimo i neku poslasticu. Postoje i vrlo efikasna sredstva koja su odlična pomoć u ovakvim situacijama. Ova sredstva se naprskaju ili nakapaju na pelenu a sadrže mirise koji će prirodno delovati na instinkt Vašeg mezimca da baš tu treba obaviti nuždu.

Ako primetite da je štene krenulo da vrši nuždu na drugom mestu, prekinite ga i odnesite na pelenu (pa makar i usput vršio nuždu). Po završenoj nuždi na peleni nagradite štene. Ukoliko štene ipak izvrši nuždu na nepredviđenom mestu, to mesto što pre operite nekim bezbednim sredstvom za jakim mirisom koji će sakriti miris urina da se štene tu ne bi vraćalo. Na tržištu postoji mnogo efikasnih sredstava koja su namenjena upravo uklanjanju fleka od ljubimaca pri čemu potpuno razgrađuju urin i uništavaju njegov miris, ostavljajući za sobom miris uglavnom prijatan za ljude ali odbojan za naše ljubimce.

Kako nastavljamo obuku?

Pelenu ne pomeramo sa određenog mesta sve dok štene u potpunosti ne savlada da vrši nuždu isključivo na njoj. Kada je štene savladalo ovaj korak pelenu premeštamo, po malo, sve bliže izlaznim vratima od stana/kuće. Pred kraj obuke, kada vidimo da se štene sprema da vrši nuždu, iznosimo pelenu i izvodimo psa napolje. U završnoj fazi, u potpunosti se rešavamo pelene.

Pelene će vrlo verovatno ostati deo Vaše opreme za psa, jer su se pokazale zaista vrlo praktične naročito vlasnicima malih rasa koji ne mogu da izvedu psa više puta dnevno. Ipak, gledajte da izbegavate ovaj način kod odraslih pasa i više im se posvetite. Neka šetnje postanu rutina a pelene ostavite za izuzetne prilike. Ljubimci će Vam biti zahvalni.

izvor: Petbox

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *