Kako se vaš pas ponaša kada vam dolaze gosti?

Mnogi ljudi ni sami ponekad ne znaju šta žele od svog psa. Hteli bi da zalaje kada je neki stranac pred vratima ili kada se neko uopšte pojavi na vratima, kako bi im dali alarm, a istovremeno bi hteli da budu pristojni i mirni kada dođu gosti.

psi

Ali nažalost to ne ide tako i trebati ćete se malo više potruditi i posvetiti učenju psa kako da se ponaša kada dođu gosti. Ne možete od psa očekivati dve stvari odjednom, da bude miran i da laje. Morate se odlučiti što je za vas bitnije da ga naučite.

Ukoliko ste se odlučili za pristojno ponašanje kada vam dođu gosti, važno je da psa naučite pristojnom ponašanju na vratima, a tako ponašanje je ponekad potrebno i nametnuti. Kada vam se na vratima pojavi gost pobrinite se da vaš pas bude u smirenom i podložnom sedećem položaju. U tom položaju mora biti i kada gost ulazi u stan.

Nikada nemojte svom psu dopustiti skakanje po gostima! Jednako tako svoje goste odmah na vratima upozorite da ne pozdravljaju psa tako da se saginju na njegovu nivo, da ga tapšaju, maze ili da s njim razgovaraju. Gost mora znati pravila da prilikom dolaska u kuću gde stanuje pas, nema gledanje, dodira i razgovora.

Pre nego što gost iskaže naklonost prema psu, pas se mora upoznati sa njegovim mirisom. Psi pamte preko hiljadu različitih mirisa, pa ako je vaš pas već jednom upoznao vašeg gosta neće morati da ga ponovo upoznati. Samo prvo upoznavanje mora izgledati kako je gore navedeno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *