Pas se po glasu prepoznaje

Obično se kaže “kakav stas, takav i glas”,a to se odnosi i na pse. naime, da li znate da psi po glasu drugog psa tačno mogu da odrede njegovu veličinu?

Psi su toliko su u tome precizni da su u stanju da odrede koja fotografija psa pristaje uz snimak njegovog glasa. Peter Pongracz sa univerziteta Eotvos Lorand u Budimpešti već je ranije utvrdio da psi imaju određene vrste režanja koje koriste u različitim situacijama – na primer, svaki pas ima tipičnu reakciju  koja znači: “Ne prilazi, ovo je samo moja kost!”

Sada je napravio novo istraživanje za koje je regrutovao 96 pasa različitih dobi i rasa iz databaze Clever Dog Lab-a u Beču. Jednoj grupi od 24 psa prikazane su dve fotografije – velikog psa (preko 60 cm) i malog psa (ispod 52 cm).a jedna fotografija je bila u prirodnoj veličini dok je druga bila manja za 30 odsto.

mali i veliki pas

Zatim su pustili snimak režanja koje je govorilo “Ne prilazi, ovo je samo moja kost!” – Bez obzira da li je snimak režanja poticala od malog ili velikog psa, dolazila je iz istog izvora – između dve fotografije.

Pse su zatim snimali kako bi mogli precizno odrediti koju je sliku pogledao prvu, odnosno u koju je najduže gledao.

Naravno, svako istraživanje mora imati i tzv. kontrolnu grupu, kako bi istraživači bili sigurni da dobijaju rezultate – u kontrolnoj grupi su uz zvuk režanja psima prikazivali veće ili manje mačke ili geometrijske oblike. Oni psi kojima su prikazivali mačke su trenutno ili nekada živeli s njima.

I na kraju, treća kontrolna grupa je gledala snimke velikih i malih pasa ali umesto režanja su im puštali tzv. Brovnovu buku, to jest onaj zvuk kada nema signala / crkne slika na TV-u.

Svi psi su bili visoko socijalizovani i u društvu svog vlasnika kako bi im u laboratoriji bilo prijatno. Vlasnici su morali na ušima držati slušalice s muzikom kako ne bi nesvesno uticali na pse.

Rezultat istraživanja pokazao je da je 20 od 24 pasa-ispitanika pogledalo prvo i najduže upravo psa uz kojeg je odgovarao dotični glas.

Od pasa iz kontrolnih grupa, oni kojima su prikazivali geometrijske oblike uopšte nisu obraćali pažnju na fotografije, dok su oni kojima su prikazivali mačke u njih gledali duže vreme – čudeći se valjda otkuda sada mace govore njihov jezik – i to još psuju!

Takođe su obično prvo pogledali u levu mačku, iz čega su istraživači zaključili da psi suočeni sa nekom neočekivanom pojavom imaju tendenciju pogledati prvo levo pa desno! Šta je dobro zbog saobraćaja 🙂

Pongracz je zaključio da sposobnost pasa da usklade fotografiju psa sa zvukom režanja ukazuje na “kompleksni kognitivni talent koji je do sada primećen samo kod primata”.

Istraživanje je isto tako pokazalo da psi ne lažu u pogledu vlastite veličine, te je istovremeno prvo istraživanje koje je dokazalo da psi mogu odrediti stas drugoga psa – prema njegovom glasu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *