Kako se pripremiti za razgovor sa odgajivačem pre uzimanja šteneta

Ako kupujete psa, očekujete da za svoj novac i dobijete kvalitet. Osim toga, veza koja se stvara je za ceo život i sigurno vam je cilj da ta životinja bude i lepa i odgovarajućeg karaktera. Zato je najbolje da se odlučite za rasno štene, jer ukoliko je pravo, onda će sigurno ispuniti vaše želje i opravdati trošak, koji ne podrazumeva samo kupovinu, već i sve ono što, naročito u prvoj godini, morate da uložite u njega.

Odgovornost
Iako u našoj zemlji još ne postoji prava kontrola odgajivačnica, ne znači da sami odgajivači ne treba odgovorno da rade svoj posao. Ali, kao što je poznato, kad ne postoji adekvatan nadzor, možemo očekivati sve i svašta i na terenu. Da biste se zaštitili, pokušajte da u razgovoru sa odgajivačem dođete do zaključka da li su on i njegova “roba” od poverenja.

Najveći problem prilikom kupovine je zaslepljenost kupca koji ne može da dočeka da dođe do šteneta i često prenebregava ono što čuje ili, što je još gore, sam traži opravdanje nedostacima na koje je naišao i kod odgajivača i kod psa. Da se to ne bi dešavalo, pokušajte da budete objektivni. Ako želite psa koga ćete čuvati sledećih 10 do 15 godina, polako ga i kupujte. Nemojte da padate na prve pseće umilne oči, nego budite praktični.

Šta je odgovornost odgajivača? Pre svega, da bude iskren i pruži vam svu pomoć u odabiru šteneta. On mora da zna da li njegovi psi odgovaraju vašim željama, a ne da pokuša vas da prilagodi potrebama rase koju gaji.

stenecak

Saznanja
Počnite s pitanjima, a da biste to uradili, morate i sami da znate šta želite. Ukoliko ste se odlučili za rasu, proverite postoje li neka nasledna oboljenja i da li je odgajivač upoznat s tim. Potražite potvrdu o pregledu roditelja kako biste znali da li su slobodni od oboljenja koja napadaju zglobove, kukove, srce ili oči. Kod nas postoje veterinari specijalisti koji mogu da izdaju takva uverenja, samo neko mora da ih traži. S obzirom na broj odgajivača i pasa i na nekontrolisana parenja, ovakve stvari veoma su česte i neophodno je da se zaštitite. Kad dovoljno kupaca ovo bude tražilo, postaće i navika odgajivačima da nabavljaju takve potvrde. Naravno, ni veterinari ne mogu da budu izuzeti, jer ne smeju izdavati blanko potvrde, već moraju da stoje iza svoje dijagnoze.

Kad utvrdite da su roditelji zdravi, saznajte i podatak o njihovoj veličini. Ne bi bilo prvi put da malo, lepo štene preraste svoju rasu za pet, pa i deset centimetara, ili ostane patuljasto. Ukoliko želite da se takmičite, to je nepopravljiv hendikep. Možda ćete ponekog sudiju i da ubedite da vam je pas lep, ali nećete moći baš svakom da budete na usluzi i potkrepite svoje reči “šuškavcima”. Zato insistirajte da vidite roditelje i utvrdite odgovaraju li gabaritima rase. Jer, i da ne idete na izložbe, lepo je da znate koliko će otprilike izrasti vaš pas i hoće li vam odgovarati ukoliko premaši visinu koju očekujete ili, ukoliko ne dostigne određeni rast.

Kad već proveravate veličinu, pitajte odgajivača dok gledate pse i kakvog su karaktera, probajte s njima da uspostavite kontakt. Svejedno da li vam treba dinamičan, miran ili razigran pas, pažljivo pogledajte roditelje, štene je uvek tu, između njih dvoje. Osim toga, građa roditelja će otprilike dati odgovor na pitanje da li će i vaše štene biti u odgovarajućem standardu propisanom za rasu.

Socijalizacija
Pitajte odgajivača na koji način socijalizuje štenad. Da li su uvek sama sa majkom, ili imaju kontakte i sa drugim psima? Koliko često viđaju odgajivača i njegovu porodicu? Za štenad do 16 nedelja veoma je bitno da imaju kontakte s ljudima različitog uzrasta, kako bi se navikli na njih. S nekima će se igrati, neke će slediti, a od nekih će se plašiti, ili će se osećati superiornijim u odnosu na njih. Ali, bez obzira na vrstu odnosa, stvaraće povezanost sa ljudima.

Obavezno proverite sa odgajivačem da li je i kad čistio štence od parazita i da li je dao neku od vakcina. Saznajte i kad su štenci počeli da jedu drugu hranu i šta jedu, koliko obroka dnevno. Dobro je da prilikom promene sredine štene jede sličnu hranu sledećih dana kako ne bi doživelo više stresova odjednom. Ako želite da mu menjate ishranu, radite to postepeno.

Iako će možda biti neprijatno, insistirajte na tome da vam kaže da li je štene bilo bolesno i da li je lečeno. Ukoliko je među štencima znatna razlika u veličini, pitajte zašto baš vaše buduće štene odskače od proseka.

Koje garancije je odgajivač spreman da daje za određeno štene? Može li bar približno da predvidi koje su mogućnosti šteneta u svetu šou biznisa, to jest izložbi. U svetskim, renomiranim odgajivačnicama, možete (za nešto veću sumu novca) dobiti garancije i u vezi sa izlagačkim potencijalom šteneta. Da li je odgajivač spreman da zameni štene ukoliko se razboli u sledećih sedam dana nakon preuzimanja, ili ako se pokaže kao neprilagodljivo?
Neophodno je da saznate i kakva je sudbina prethodnih generacija pasa u odgajivačnici, koliko dugo su živeli i koji su bili razlozi njihovog uginuća. Sa saznanjem o svemu navedenom, lakše ćete pratili psa u njegovim poznijim godinama, a veterinaru moći ćete da date podatke o mogućim bolestima prethodnih generacija vašeg psa.

Uzajamnost
Iako sve ovo podseća na policijsko istraživanje nekog zlodela, to je najbolji način da za kratko vreme dobijete informacije koje su vam neophodne da pravilno počnete život sa svojim štenetom. Iz razgovora sa odgajivačem moći ćete da stvorite sliku o štenetu i vidite u kojim ćete segmentima morati više ili manje da se angažujete. Sigurno je da i dobronamerni odgajivači ne mogu u potpunosti da ispune sve vaše zahteve, ali ako su s ljubavlju i pažnjom pratili tu štenad, od njih ćete moći da stvorite dobre pse.
I ne samo to: pravi odgajivač će vasuputiti u manje poznate sitnice koje će vam pomoći da sa štenetom ostvarite bliži kontakt. Kasnije, ako ostanete u kontaktu (što je veoma preporučljivo), moći ćete uzajamno da obogatite svoja iskustva. Odgajivač će imati dobru reklamu u vašem psu, a vi ćete dobiti sijaset saveta na putu dok postajete ili odličan izlagač (ukoliko ste željni takmičenja) ili vlasnik dobrog kućnog ljubimca, koji će služiti na diku i ponos i odgajivaču i vlasniku.

Zapamtite, dobar odgajivač nikad se ne odriče svog psa, ma gde da je otišao, a dobar vlasnik ne odriče se ni rase ni odgajivača, ukoliko je dobio ono što je tražio.

Preporuke
Ukoliko je odgajivač dugo u poslu i zaista renomiran, daće vam i adrese ljudi koji su pre vas uzimali štenad. U kontaktu s njima moći ćete da vidite ima li izlagača i kako su prolazili na izložbama, kako se ti štenci ponašaju u kućnim uslovima i jesu li bolovali. Iako izgleda da su ova pitanja neprijatna, svaki odgajivač koji drži do sebe i sam će sve ispričati, a sigurno odgovoriti i na sijaset drugih pitanja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *