Kako se pravilno pas drži u rukama?

Pas vam možda neće uvek staviti do znanja da ne želi da ga dižete sa tla, ali ako to već morate da učinite – uzmite ga u ruke na pravi način.

Zagrljaji su normalna stvar među ljudima, ali ne i među psima. Psi grljenje doživljavaju kao oblik agresije. Verovatno je još gore kad psa podignete s poda.

Mala deca pogotovo ne znaju rukovati sa životinjama, pa nije retkost videti ih kako natežu ljubimce za delove tela kako bi ih približili. Na stranu činjenica da takvo ponašanje može biti opasno, kako za dete, tako i za životinju, oboje će iz toga naučiti pogrešne stvari.

Srećom, vlasnici se brinu za dobrobit svojih ljubimaca – hrane ih, vakcinišu, štite od parazita, sterilišu te čak pokušavaju da razumeju njihove potrebe i strahove. Jedna od veština koju bi pseći vlasnici takođe trebalo da savladaju jeste kako psa uzeti, podići i držati na rukama.

Pseći udovi su nisu kao ljudski. Mala deca imaju vrlo snažne ruke i to je nasledstvo od majmuna. Psi, s druge strane, ne koriste svoje šape za držanje, već samo za hodanje i povremeno skakanje.

Nemojte podizati psa držeći ga samo za udove, niti ga vuću za njih.  Ako mislite da je pravilan način za podizanje psa staviti ruke u prednja pazuha i tako ga podići, ponovo grešite.

Ovakvim nepravilnim podizanjem možete psu povrediti laktove i ramena, kao i kičmu. Još je gore ako ga naglo otpustite. Stariji psi još su krhkiji, pa s njima treba posebno oprezno rukovati.

Podizanje psa sa tla može biti bolno. To što se pas ne buni ne znači da mu ništa ne smeta. Neki psi će odmah početi da laju, dok će drugi trpeti u tišini.

Ako pas cvili ili reži, prilično je jasno da nešto nije u redu, pa na to treba odmah obratiti pažnju. Ali, ako se u tišini otima, skreće pogled, zeva ili se ubrzano oblizuje, to su takođe znaci neprijatnosti.

Neki vlasnici psa podižu tako da ga prime za kožu na pozadini vrata. To im se čini prihvatljivo jer tako majka nosi svoje mladunce. Naravno, velika je razlika između šteneta koje majka nekoliko nedelja njegovog života nosi na taj način i odraslog psa kojem to nikako ne može biti prijatno.

Najčešći ujedi pasa događaju se kod kuće. Postoji niz uzroka, ali odgovorno ponašanje uvek smanjuje šansu za pseću agresiju.

Ako je u pitanju mali pas (ispod 12 kilograma), stavite svoju dominantnu ruku ispod njegovih prsa, između prednjih udova te mu zadnjicu stavite na tu istu ruku i naslonite na svoja prsa.

Pse srednje veličine (između 12 i 20 kilograma) podižite tako da svoju dominantnu ruku stavite iza njegovih zadnjih nogu, a drugu ruku stavite oko ljubimčevih prsa te ga naslonite na prsa.

Veće pse trebale bi podizati dve osobe.

Decu bi trebalo naučiti da ne podižu psa bez dozvole. U slučaju da im je to dozvoljeno, trebalo bi da znaju pravi način na koji to mogu uraditi, a ujedno ih treba naučiti kako da spuste psa.

Ranjene ili preplašene pse nikad ne treba uzimati na ruke, osim ako je povreda toliko teška da se odmah mora prevesti veterinaru. U tom slučaju, bez obzira na karakter psa, nije loše imati brnjicu pri ruci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *