Kako se manifestuje šuga ušiju kod pasa

Ušni šugarci (Otodectes cynotis) su sitni, gotovo mikroskopski paraziti, koji mogu da žive u ušnom kanalu naših kućnih ljubimaca. Oni su veoma zarazni i skoro uvek se nalaze u oba uha. Iako su čest uzrok infekcije uha, često ih lažno okrivimo za druge bakterijske i gljivične infekcije uha. Oni proizvode velike količine crvenkasto-crnog iscedka koji liči na soc od kafe. Važno je da ako je problem sa uhom prisutan, Vašeg ljubimca odvedete kod veterinara pre nego što sami pokušate sa nekim od preparata protiv šugarca. Ušni šugarci se lako dijagnostikuju, ali mogu da budu veoma uporni, ako se ne leče pravilno. Važno je da kažete veterinaru ako imate još neku životinju koja dolazi u kontakt sa zaraženim ljubimcem. Smatra se da ovi paraziti nisu zarazni za ljude.

Pod mikroskopom podsećaju na pauka. Njihov životni ciklus od jajeta do odrasle jedinke traje oko 3 nedelje. Odrasli šugarci žive oko 2 meseca na domaćinu i do 12 nedelja u okolini. Buve mogu da prenose jaja šugarca sa jedne životinje na drugu, pa direktan kontakt nije neophodan za njihovo prenošenje.

pas usi

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja šugarca. Preparti za uši koji sadrže piretrin lako ubijaju odrasle šugarce i larve, ali ne i jaja. Ovi proizvodi moraju se koristiti najmanje 3 nedelje da bi bilo sigurno da su sve larve ubijene, zato se ponekad predlaže i da se tretman produži na 30 dana.

Drugi način tretiranja je sa topikalnim preparatima koji sadrže ivermektin ili milbemycin. Samo pet posto kućnih ljubimaca zahtijevaće ponovljeni tretman, a proizvodi su vrlo sigurni.

Mogu se aplikovati i injekcije ivermektina jednom nedeljno, tokom 2-4 nedelje. To je efikasan tretman, međutim, određene rase pasa mogu biti osetljive na ivermektin. Lek se daje injekciono, pa se postiže viša koncentracija leka u krvi i mogu se ispoljiti neželjene reakcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *