Da li pas može da pati od anoreksije?

Ponašanje pasa vezano za ishranu je važan i upadljiv parametar koji vlasnici kućnih ljubimaca prvo primete. Vlasnik obično kaže :”Moj pas neće da jede već danima, a raspoložen je… ili…. slabo jede a nudim mu sve što najviše voli”! Ako još pomislimo na onu narodnu -“Zdravlje na usta ulazi”-jasna je asocijacija da je apetit ustvari odraz zdravlja.

Zaista, apetit kod životinja može biti promenjen počev od toga da je smanjen, povremeno probirljiv , potpuno odsutan ili pak pojačan.
Ako apetit izostane odnosno ako psa uopšte ne uzima hrana to se zove anoreksija.

Kontrola uzimanja hrane kod životinje je u vezi sa funkcijom jetre, želudca, pankreasa i masnog tkiva. Postoje i hormoni sitosti koji regulišu apetit a potiču iz gore navedenih organa. Pomenućemo samo neke od hormona holecistokinin,pankreasni glukagon, insulin, leptin koji je poreklom iz masnih ćelija.

Želja za uzimanjem hrane je takođe vezana za vrstu hrane,miris i ukus i metabolički efekat hrane koja se konzumira.
Uzroci anoreksije mogu biti različiti: mehanički, metabolički, neurološki, psihološki ili sistemske bolesti.

Da bi tačno mogli da proglasimo anoreksiju kod psa mora se uzeti detaljna istoriju (anamnezu) od te životinje. Ako su ti podaci skromni, može se pristupiti praktičnom načinu posmatranja životinje kojoj je ponudjena ukusna hrana ili joj dati da pije vode…

Dog-stealing-food

Dešava se da životinja bude zainteresovana za hranu ali ne može da jede zbog bolova koji nastaju usled povreda usne duplje,orofaringsa,jednjaka,preloma vilice,povrede jezika isl…

Nemogućnost žvakanja se može javiti i zbog stranog tela u ustima,slomljenog zuba,upala pljuvačnih žlezda ,neuromuskularnih bolesti(botulizam,…)

Pomenuli smo rane koje su vidljive u usnoj duplji, koje mogu činiti prepreku pri uzimanju,kidanju,žvakanju i gutanju hrane.Zatim,promene na nosnoj sluzokoži,takodje smanjuju komfor životinje i njeno čulo mirisa,a shodno tome utiču na i apetit.

Ne treba zaboraviti da su naši ljubimci osetljivi i na promenu vlasnika i novu sredinu(novi ljubimac,prinova deteta kome se više posvećuje pažnja…)Promena rezima ishrane,promena hrane koja je manje ukusna,sve to može biti uzrok smanjenog apetita iza koga se krije i razmaženost životinje.

Mnogo ozbiljniji problem postoji kada životinja bez apetita, promeni ponašanje.Groznica,povraćanje,proliv,bolan stomak,žutilo vidljivih sluznica su simptomi sistemskih bolesti.U tim slučajevima ne treba insistiati da životinja uzima hranu,čak je mnogo blagotvornije, gladovanje i smanjivanje varenja.

Suprotan efekat se dobija ako se životinja na silu hrani ili kljuka ,čime se provocira varenje,intenzivira povraćanje i životinja razvija averziju prema hrani.
Ako inapetenca traje duže od 3-5 dana i životinja izgubi više od 10% telesne mase ,mora se preduzeti neki vid ishrane,kako bi se stabilizovao zdravstveni status životinje.

Ako se kliničkim pregledom životinje utvrdi da nema organskih poremećaja,poboljšanje apetita simptomatski se može postići promenom hrane i poboljšanjem ukusa hrane dodavanjem govedje ili pileće supe u obrok,ili zagrevanjem hrane na temperaturu tela.Naravno potrebno je smanjiti okolne stresove i imati strpljenje za eventualni period adaptacije životinje na novu sredinu.

Suprotna pojava koje se može javiti kod naših ljubimaca je pojava pojačanog i preteranog apetita.Taj simptom se naziva polifagija.

Takve životinje ne samo da imaju” gladne oči”, već su uvek raspolozene da pojedu sve što im je ponudjeno ili što nadju.Ova pojava može biti vezana za bolesno stanje psa i mačke ili psiholološki momenat.Ishrana nekvalitetnom, siromašnom hranom,pojačane fizičke aktivnosti,hladnoća,prisustvo parazita,poremećeno varenje,šećerna bolest samo su neke od uzroka koje treba imati u vidu kada se primeti polifagija kod našeg ljubimca.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *