Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako se koriste ogrlice protiv parazita?

Pre ili kasnije pas će svakako pokupiti neku buvu ili krpelja. Na tržištu ima mnogo sredstava za uništavanje ovih parazita, uviše oblika (spot on, spray, puder, ogrlica ), ali budite oprezni.

Kupujte ona sredstva koja su isključivo namenjena uništavanju buva i ostalih ektoparazita na psima, koji imaju deklaraciju i jasno uputstvo za upotrebu od strane proizvođača.

Nikako ne upotrebljavajte sprejeve za uništavanje gamadi po domaćinstvima, jer su veoma otrovni za domaće životinje, ili jake otrove koji se koriste za zaštitu bilja. S obzirom na to da tek oko 10 % buva živi na krznu životinje, a 90% u njenoj neposrednoj okolini (ležaj, kućica, parket ili prašina) uništavanje buva se mora vršiti na životinji i na mestu gde ona spava, kao i u sredini gfe živi ljubimac.

Imajući u vidu biološki ciklus razvoja buve, ovo bi trebalo raditi redovno nekoliko nedelja.

_sp-cula-psa

Ogrlice protiv buva namenjene su samo potpuno zdravim životinjama, jer aktivna supstanca koju ogrlica sadrži deluje preko kože psa, pa se one ne stavljaju bremenitim ženkama, ženkama koje doje i štencima mladjim od 6 meseci.

Krpelji mogu da budu prenosioci vrlo ozbiljnih bolesti, ali ne svi već samo oni koji su prethodno zaraženi. Krpelj na psu je najuočljiviji onda kada je njegova glava već probila kožu psa i telo počelo da bubri puneći se krvlju.

Trebalo bi ga odmah odstraniti, najbolje je koristiti posebne pincete namenjene skidanju krpelja. Prisustvo krpelja na psu je važan detalj koji bi trebalo saopštiti veterinaru ukoliko se posle nekog vremena primete prvi znaci bolesti.