Kako rešiti problem tamnih mrlja oko očiju pasa?

Tamne mrlje oko očiju su veoma čest problem kod malih rasa pasa, a naročito kod belih pasa kod kojih se javlja žućkasto ili crvenkasto prebojavanje dlake koje vlasnici pasa teško rešavaju.

Glavni problem su suze koje se stalno zadržavaju oko očiju (zbog anatomskih karakteristika lobanje pasa malih rasa). Vremenom mogu iritirati, izazvati infekciju. Zbog stalno vlažne sredine nastaju povoljni uslovi za razvoj bakterija i gljivica koje dovode do pojave neprijatanog mirisa i prebojenja dlake, naročito ako su u pitanju rase pasa koje imaju gustu i dugačku dlaku.

Uzroci nastanka suznih mrlja su veoma kompleksni i brojni zbog toga njihovo rešavanje zadaje muke i vlasnicima pasa i grumerima i veterinarima.

tamne mrlje

Kao uzroci navode se:

– genetika – ima pasa kod kojih dlaka neće požuteti, a ima i onih kod kojih će ostati žuta uz sve napore vlasnika

– zatvoren ili plitak suzni kanal koji ne može da zadrži suze

– prekomerno suzenje – usled infekcije oka

– izmena zuba – zamena mlečnih zuba stalnim može da dovede do prostornih promena u vilicama i povećanja pritiska na suzne kanale

– iritacije i alergije- neadekvatni šamponi i druga kozmetička sredstva, uvrnute trepavice ka oku, alergije na hranu, grinje, prašinu, itd.

– hrana i poslastice – mnoge komercijalne hrane sadrže aditive, boje i konzervanse koji mogu dovesti do prebojavanja dlake

Da biste uticali na smanjenje suznih mrlja održavajte redovnu higijenu oka upotrebom preparata namenjenih u te svrhe koji sadrže supstance kojima se smanjuje broj bakterija i glivica na dlaci i na taj način sprečava dalje potamnjivanje dlake.

 

One Comment

  • Hosting Italia

    Kofein i antioksidansi prisutni u caju mogu biti odlicno resenje za problem kako ukloniti tamne podocnjake, kao i vrecice ispod ociju. Oni deluju na smanjenje nadutosti tako sto smanjuju krvne sudove i smanjuju zadrzavanje tecnosti. Tanin pomaze kod smanjenja otoka i kod uklanjanja tamnih kolutova.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *