Kako rešiti kožne probleme kod psa?

Niste jedini u domaćinstvu koji možete imati probleme s kožom. I pseća je koža osetljiva, podložna spoljnim uticajima i bolestima. Pre svega pregledajte psa kako biste isključili buve, krpelje i slično.
Najčešći problemi sa kožnom kod psa pasa:

1. Suva koža

Kao i ljudi, i psi zimi mogu imati problema s suvom kožom.

Simptomi:

– češanje, lizanje ili žvakanje kože
– vidljivi suvi, perutavi delovi kože (ponekad i na površini celog tela)
– topliji delovi (posebno na meestima gde se najviše češe)
– trljanje njuške ili tela o nameštaj ili tepih

Rešenje:

Rešenje suve kože jeste visokokvalitetan šampon za suvu pseću kožu koji treba koristiti svake dve sedmice. Ako je problem vrlo intenzivan, veterinar će možda prepisati neki dodatak ishrani.

2. Svrab zbog stresa i dosade

Tokom hladnih zimskih meseci vaš će pas verovatno provoditi nešto manje vremena na otvorenom, što može dovesti do stresa i dosade, zbog čega bi se mogao intenzivno češati i lizati noge. Više se igrajte sa psom i nabavite mu neku zanimljivu igračku s kojom može sam da se zabavi dok niste u blizini.

3. Sezonske alergije

Iako nam, kada govorimo o sezonskim alergijama, prvo padaju na pamet kijanje i curenje iz očiju, kod pasa se mogu manifestovati i na koži. Psi u proleće, leto i jesen mogu bili alergični na polen, trave i korov, stabla i buđ.

Takođe, prašina i grinje takođe mogu uzrokovati alergije cele godine. Alergije mogu uzrokovati i neko plastično posuđe, ćebad, tepisi i neke kućne biljke.

4. Alergije na hranu

Jasno vam je da psa ne možete hraniti za vašim stolom i istom hranom. Alergije može uzrokovati i nekvalitetna kupovna hrana pa pazite da je glavni sastojak meso.

Hrana koja često uzrokuje kožne alergije:

– govedina
– piletina
– pšenica
– kukuruz
– opasni aditivi
– soja
– veštačke boje

Za intenzivnije kožne probleme svakako se konsultujte sa veterinarom.

Foto: pixabay

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *