Kako razgovarati sa psom?

Ono što kažemo našim psima je veoma važno, a još važniji je način na koji te reči izgovaramo. Pri obraćanju psu, veoma je bitno da znate da se različiti tonovi glasa koriste u različitim situacijama kako bi pas mogao da prepozna da li ga učite nekoj komadni odnosno da li ga grdite ili hvalite.

Kada izgovarate komandu, radite to “snažnim” glasom. Nikako komandu ne izgovarajte kao da pevate, ali i ne vičite previše. Ako ga grdite neka vaš glas bude nešto niži, ali oštriji u odnosu na davanje komande.

Pohvalu recite prijatnim i umilnim glasom, ali ne preterano veselim, kako ga ne biste podstakli da se otrgne kontroli.


Pre izgovaranja komande, uvek, ali uvek, treba da izgovorite njegovo ime. Tako će “Laki” znati da se obraćate njemu.  Dok govorite svom psu gledajte ga direktno u oči. Onda sledi razgovor, primera radi: ” Laki idemo napolje”, “Laki evo hrana”, “Laki dole”. Ovo izgovarajte blagim tonom i nikako se ne derite na njega. Reči ili rečenice ne izgovarajte sto puta, na kraju krajeva ni majka vašeg ljubimca nije ponavljala iznova i iznova. 🙂

Kada pas nauči komande, lako će razumenti na “prvu loptu” šta znači “Laki sedi”. Ukoliko ipak izignoriše vašu komandu, ne odustajte već odlučno izgovorite ” Laki NE, sedi”.

Morate biti uporni, jer se psi ne rađaju sa urođenim razumevanjem reči. Oni uče povezujući reči sa akcijama.

Budite dosledni! Ako vam to pođe za rukom, trebalo bi samo jednom da kažete da pas to odmah i učini.

Ipak, postoje i neke zamke, recimo, ako naučite svog psa na komandu “Sedi”, onda mu sledeći put nemojte ćeči “Sedi” i “Dole”, jer su to dve različite komande. Budite konkretni u izgovaranju komande.

Kada želite da ga oterate s kreveta koristite reč “Dole” i uverite se da to rade i ostali članovi porodice. Ako svako bude imao svoju komandu pas će biti sluđen i zbunjen.

Lista reči:

Gledaj me ili POGLEDAJ ME! Fokusirajte se na kontakt očima sa psom do izgovarate komandu.

NE / POGREŠNO! Vikanje je pogrešan izbor. Sve ovo treba da kažete je “Ne”, ali mirnim glasom i bez histerije.

SEDI! Najosnovnija od svih komandi. Može se praktikovati pre jela, ali se uglavnom koristi na ulici dok ste u šetnji, u liftu i svaki put kada treba da imate aktivnu kontrolu nad svojim psom.

DOLE! To znači da treba da legne. Dole je veoma podređen položaj pa dominantni psi neće baš lako prihvatiti ovu reč.

USTANI/Stani! Upotrebite ovu opciju kada želite da mirno stoji. Ovo je veoma korisno kod veterinara.

IDEMO! Ovo je komanda za kontrolisano hodanje u šetnji. Tako možete svog psa lagano pustiti da pored vas šeta i da njuška, čak i bez povoca, ali kada da pozovete, odmah bi trebao da dođe do vas.

UZMI! Naučite psa da uzima hranu ili igračke pomoću ove naredbe. Pas treba da čeka dok mu vi ne zadate komandu “uzmi”.

DAJ! To znači da pas treba da ispljune sve što drži u ustima. Ova komanda je veoma važna, posebno kada primetite da je na ulici uzeo neku kost ili hranu.

OSTAVI TO! Ovo govorimo svom psu kada uzme nešto na ulici, ili kada vidite da će se potući da drugim psom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *