Kako psi upozoravaju ljude na zdravstvene probleme

Psi nisu samo sjajni kućni ljubimci, već vrlo često znaju prepoznati različite potencijalno opasne simptome kod ljudi i “dijagnostikovati” ih.
Dijabetes
Psi koji mogu upozoriti na dijabetes koriste se kod pacijenata koji pate od dijabetesa tip 1 kojima je nivo šećera u krvi preniska i koji su u opasnosti od hipoglikemije. Ona se može dogoditi ako osoba ne jede dovoljno ili slučajno uzme previše insulina, ali neki dijabetičari ne mogu primetiti znakove upozorenja, kao što je bledilo i osećaj nesigurnosti. Bez tretmana takve osobe mogu izgubiti svest.

“Pas može detektovati promenu u mirisu tela koja upućuje na nizak nivo šećera u krvi’, tvrdi dr. Kler Gost.

‘Treniramo naše pse da ližu, gurkaju i zure u osobu koja ima hipoglikemiju kako bi bili sigurni da osoba zna da mora da zatraži pomoć.’

Foto:pixabay

autizam
Psi smanjuju neprijatnost i agresivno ponašanje kod autistične dece. Psi se treniraju da stave glavu u krilo deteta, što ih i smiruje kad su u nevolji, a takođe pomažu na izletima kada autistična deca ponekad odlutaju.

bol
Američka asocijacija Pavs for Comfort (Šape za utehu) koristi rasu meksički golokoži pas kako bi ti psi pomogli ljudima s hroničnim bolom uzrokovanom stanjima poput fibromialgije. Svi psi imaju prirodno visoku telesnu temperaturu, ali budući da je meksički golokoži pas gotovo bez dlaka, topliji je na dodir.

Kada se ovi psi priviju uz vlasnika, njihova telesna temperatura pruža olakšanje slično onome koje daje zagrejani jastuk.

Demencija
Labradori i retriveri obučavaju se da podstiču pacijente sa demencijom da jedu obroke, uzimaju lekove, odmaraju se i spavaju kada je to potrebno.

Istraživanje objavljeno u časopisu Vestern Journal of Nursing Research pokazalo je da psi pomažu pri smirivanju uznemirenost kod pacijenata obolelih od Alchajmera i podstiču socijalnu interakciju.

epilepsija
Psi mogu biti osposobljeni da deluju kao sistem upozorenja na napade epilepsije. Oni mogu alarmirati osobu čak 40 minuta pre napada, što daje dovoljno vremena da se uzmu lekovi da se spreči napad ili zatraži pomoć.

Smatra se da psi njuhom detektuju hemijske promene u telu koje se događaju pre napada. Neki psi su obučeni da legnu pored osobe koja ima napad te ih tako sprečavaju da se kreću i pritom povrede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *