Kako psi svoje emocije pokazuju preko očiju, ušiju ili usta?

Pas nam svoje emocije pokazuje i preko očiju, ušiju ili usta. Kada je pas opušten držaće uši prirodno. Mi naše uši držimo malo ukoso, a one se i bočno širef. Oči mogu preneti dve osnovne poruke a te poruke su ili dominancija ili podređenost. Osim očiju i ušiju, pas svoje emocije pokazuje i preko usana ali ne tako složeno kao što ljudi čine.

 

* Ako su uši uspravne i malo nagnute napred: Šta je to? Pas osluškuje novi zvuk ili proučava situaciju. Ako pas ovom prilikom ima malo nagnutu glavu sa opuštenim i malo otvorenim ustima, poruka koju šalje bi glasila: Ovde ja baš zanimljivo ili Ne razumem ovo (ako se radi o novoj nepoznatoj situaciji) Ako pas prilikom ovakvog poteza ušiju, pokazuje zube i nabora njušku velika je verovatnoća da pas želi da vam pokaže njegovu samouverenost i pretnju.

* Uši potpuno priljubljene pozadi: Imam strah! Pas na ovaj način izražava potpunu pokornost.

* Ako su uši okrenute nazad i spuštene prema glavi: Ovo mi se ne sviđa! Zanimljivo je da psi koriste ovaj položaj u trenucima kada žele napasti ali i u onim trenucima kada žele pobeći.

* Ako pas fiksira oči drugog psa ili čoveka: Šta misliš ko si ti? ili Izazivam te na borbu! Ovako se ponašaju dominantni psi.

* Ako pas gleda u stranu i ne želi pogledati u oči: Ti si glavni! ili Ne želim neprilike! Ovako se uglavnom ponašaju psi koji su podređeni.

* Opuštena i malo otvorena usta gde se jezik jedva nazire preko donje vilice: Srećan sam i opušten!

* Zevanje: Napet sam, zabrinut i neraspoložen!

* Malo podignute usne iza kojih se jedva vide zubi: Dosađuješ mi!

* Iskrivljene usne iza kojih se dobro vide zubi, koža iznad njuške je naborana a usta delimično otvorena: Ako samo pokušaš da mi zapretiš uješću te! Ako nastavimo vršiti prisilu na ovakvog psa izazvaćemo agresivni napad.

* Iskrivljene usne sa zubima i vilicom koja se vidi sa naboranom njuškom: Povuci se! U ovoj situaciji pas je spreman za napad. Ako se nekada nađete u ovoj situaciji, nikako se ne okrećine i ne bežite, jer bilo koji pokret će izazvati napad. Umesto bežanja, skrenite pogled (pokažite da ste vi podređeni), malo otvorite usta (pokažite da ste spremni da se borite) i polako krenite da se pomerate.

izvor: nemačkiovčar.com

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *