Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako psa pripremiti za prinovu u kući?

Dete i pas mogu biti najbolji prijatelji, međutim i najpitomiji pas može biti opasan za bebu, ako roditelji pogrešno postupaju s njim. Lakše je ako dete stigne pre psa u dom. Ako ukućani grde psa, grubi su prema njemu, izbacuju ga iz sobe, on će se osećati zapostavljeno i ljubomorno će reagovati na pridošlicu.

Dolazak bebe
Većina pasa voli decu i bebu brzo prihvata kao drugara, ako se pravilno navikava na mališane. Dobro je da majka po dolasku iz porodilišta, držeći bebu u naručju, pozove psa i naredi mu da sedne. Tako će četvoronožac moći da osmotri i onjuši novorođenče. Pritom ga treba milovati i hvaliti. Dobro je da pas prisustvuje hranjenju i povijanju bebe, a kada je vodite u šetnju, povedite i njega i to najbolje istim putem, kojim je ranije šetao. To će mu pomoći da shvati da je beba bespomoćno biće – mladunče koje treba da štiti. Ipak, bebu nikada ne treba ostavljati samu sa psom, jer u želji da joj iskaže ljubav, može da je povredi, na primer da je uhvati za glavu, baš kao što radi sa svojim mladuncima. Ovoga se treba pridržavati, najmanje do bebinog prvog rođendana.

Psu od početka treba zabraniti oštrom naredbom da reaguje lavežom na plač bebe, uz umirivanje blagim rečima i milovanjem. Pre dolaska bebe u kuću, psa treba odvesti na veterinarski pregled, a neophodne su i redovne vakcinacije.

 

pas i beba

Zajedničko odrastanje
Pas u kući najčešće dozvoljava detetu ono što nikada ne bi odraslom, jer ga prihvata kao mladunca. Zajednička osobina dece i životinja je da vole decu, ali mala deca često ne znaju da se obuzdaju, pa svoju ljubav iskazuju na malo neobičan način – vuku ga za rep,uši ili dlaku, pa čak pokušavaju da se popnu na njega. Ako je dete sasvim malo, pas to oseća i dozvoljava mu dag a maltretira, ali može nehotice da ga obori. Zato nikada ne ostavljajte malo dete samo sa psom.

Dete retko ima negativan stav prema psu, osim ako mu roditelji nisu preneli svoje negativno osećanje. Životinja ne napada dete kad je sita, napojena, zadovoljna. Ali dete mora da zna da ljubimac nije igračka, već živo biće koje ne treba gnjaviti, niti odbaciti kad nam nije do druženja sa njim, a ne sme se uznemiravati dok jede, spava ili je bolesno. Nasilničko ponašanje, posebno starije dece, može da uplaši psa i natera ga da reaguje režanjem ili lajanjem. Kako onda omogućiti da dete i pas bezbedno zajedno rastu? Tako što ćete izabrati miroljubivo štene, a dete svakodnevno podučavati kako da se ponaša prema njemu. Prilikom kupovine psa, trebalo bi obratiti posebnu pažnju na njegov karakter i ponašanje.
Ako dete i pas imaju dobar odnos, mališa će se u blizini svog ljubimca osećati ugodno i zaštićeno.Osim psiholoških prednosti, pas koji šeta po stanu će i dete podstaći da hoda ili puzi, ne bi li ga dohvatilo. Tako će kroz igru dete uvežbati motoriku i koordinaciju pokreta.

Najveći problem, koji se može javiti je da životinja zauzme agresivan stav, jer dete lako može, i ne znajući isprovocirati, inače mirnog i poslušnog psa. Pas koji je jednom napao dete i shvatio da je ono slabije od njega, verovatno će to ponoviti čim dobije i najmanji povod.
Dobro je deci nabaviti psa, zbog tolerantnog i zaštitničkog odnosa, koji će izgraditi.Psi traže malo hrane. Pažnje i brige, a za uzvrat daju mnogo – pobuđuju vedra osećanja pružajući bezuslovnu ljubav i odanost, a umeju da se potpuno podrede životu ukućana.
Druženje sa psom je lepo i korisno u svakom životnom dobu, ali kućni ljubimci iz detinjstva zauzimaju posebno mesto u srcu svakog čoveka i podsećaju na prve korake kroz svet ljubavi, prijateljstva, učenja i obaveza.

Obaveze
Ako je dete starije, može preuzeti na sebe sve obaveze oko psa – hranjenje, četkanje, šetanje, dresuru i osnovnu medicinsku negu. Tako će se formirati kao ličnost odrastajući uz ljubimca. Pas će ga slušati, jer će u njemu videti svog gospodara. U dresuri ne treba koristiti viku i grubosti, a poželjno je izbegavati popustljivost i nedoslednost. Kada pas prihvati i posluša naredbu, neka usledi nagrada milovanjem, jer mu to prija.